В Съда на ЕС може да бъде внесен иск заради неприемането на България в Шенген


В Съда на ЕС може да бъде внесен иск заради неприемането на България в Шенген
Снимка: iStock/Guliver

4489

Европейската комисия или Европейският парламент могат да внесат иск в Съда на ЕС заради това, че досега няма решение на Съвета на ЕС за приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви пред комисиите на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по петициите, доктор Стефан Саломон от Амстердамския университет.

По думите му в случая може да се използва чл. 265 от договора за ЕС. В този текст е записано, че при нарушение на европейското законодателство заради бездействие или при въздържане от приемане на решение, посочените институции могат да се обърнат към Европейския съд.

„България и Румъния изцяло прилагат правото на Шенген, ветото на Австрия и Холандия повдига въпроса дали изискванията за присъединяване към пространството без гранични проверки са твърди, или разтегливи“, заяви Саломон. По думите му не съществуват допълнителни правни изисквания, освен тези, които България и Румъния изпълняват от 12 години.

Корина Улрих, представител на отдела по миграция и вътрешни работи на ЕК, посочи, че комисията работи с Испанското председателство на Съвета на ЕС за взимане на решение до края на годината.

Членът на парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че е важно България и Румъния да станат част от Шенген незабавно. Според него някои държави използват вътрешни политически причини за отказа от това решение. „Надявам се лицемерието в Европа скоро да изчезне, нека не създаваме предпоставки за увеличаване на антиевропейските настроения“, призова той.

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) коментара, че става дума за двойни стандарти. По думите му се чуват „хубави, но празни приказки“ за солидарност и единство. Според него обяснението е икономическо и е свързано с действията на „лобисти, които работят в западната част“.

По-късно вчера парламентарната комисия по петиции разгледа две петиции от български граждани, свързани с разширяването на Шенген. ЕП прие досега няколко призива за разширяването на Шенген с България и Румъния, а страната ни очаква решение до края на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България влиза в Шенген още през октомври?

България и Румъния влизат в Шенген до края на годината?

Каква е позицията на Германия за членството на България в Шенген?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички