Глоби до 5000 лв. за неспазване на карантината за коронавируса


Глоби до 5000 лв. за неспазване на карантината за коронавируса
Снимка: iStock

10108

Глоби до 5000 лв. заплашват нарушителите на карантината за коронавирус. Те бъдат налагани на хора, които трябва да са изолирани - тъй като са болни от коронавирус или са били в контакт с потвърдено болни от коронавирус, но не спазват ограничителните мерки за изолация.

Предложението за глобата е на премиера Бойко Борисов и бе направено на снощното извънредно заседание на Министерския съвет, на което стана ясно, че правителството ще предложи на Народното събрание да въведе извънредно положение в България.

За да стане факт, санкцията тя трябва да бъде облечена в законова форма и одобрена от Народното събрание.

Броят на заразените със смъртоносния вирус у нас нарасна сериозно за последните 2 дни и те вече са 23, като сред тях са и 3 деца. Повечето от заразените са били в контакт с починалата в "Пирогов" 66-годишна жена.

Борисов изрично подчерта, че иска и промяна в още една насока - неспазващи карантината да бъдат издирвани от МВР и службите и те да ги принуждават да си седят вкъщи.

Министър-председателят иска и армията да може да помага в тази задача.

"Сега е моментът българите да покажем, че сме солидарни, да се мобилизираме, да бъдем дисциплинирани и да не се поддаваме на паника.

Според лекарите и учените от Националния оперативен щаб се задава тенденция за ескалиране на заболеваемостта от коронавирус у нас и това изисква държавата да разполага с нужните инструменти, за да влияе на предстоящите процеси.

Затова тази вечер на извънредното си заседание Министерски съвет реши да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в цялата страна. Това ще ни даде възможност да затворим училища, детски градини, университети, барове, дискотеки, спортни мероприятия и др. Ще се наложат забрани за пътуване към определени страни, както и за влизане в България от държави с високи нива на заразата.

България беше една от първите страни, които въведоха превантивни мерки навреме, но е изключително важно те да се спазват. Затова ще предложим и промени в Закона за здравето, според които за неспазване на карантинния период ще се налагат глоби и спиране на социални помощи. Вярвам, че парламентарните групи в Народното събрание ще подкрепят искането ни за обявяване на извънредно положение", гласи обобщеното изказване на Борисов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички