Световната банка поиска данък върху вредните храни

Световната банка поиска данък върху вредните храни
Източник: iStock

Световната банка призова бедните страни и развиващите се държави, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да налагат данъци върху вредните за здравето храни. А именно тези, които са прекалено мазни, прекалено солени или съдържат прекалено много захар, предаде AFP.

Призивът е част от актуален доклад на институцията, който хвърля светлина върху важността на една силна фискална политика, например облагане на вредни за здравето хранителни продукти, се казва в изявление на банката.

Затлъстяването не е проблем само на богатите страни. Случаите на затлъстяване в световен мащаб са се увеличили тройно от 1975 г. насам и разходите заради това в засегнатите страни рязко са се повишили.

Три четвърти от възрастните и 80% от засегнатите от затлъстяване деца живеят сега в страни с нисък или среден доход, по-специално в Латинска Америка. Много страни едновременно са изправени и пред недохранване, и пред затлъстяване.

В доклада Световната банка подчертава важната роля на правителствата и ги призовава да въведат ефикасни здравни системи. Нужно е те да разработят превантивни мерки, както и политики за възпитание и образоване на хората.

Затлъстяването има значителни последици върху икономиките на страните и върху човешкия капитал, защото намалява продуктивността и продължителността на живота, увеличава инвалидизирането и стойността на здравните грижи, уточняват от Световната банка.

Наднорменото тегло е сред трите главни причини за смърт в света с 4 милиона смъртни случая всяка година. В идните 15 години разходите, свързани с наднорменото тегло, трябва да достигнат 7 трлн. долара в развиващите се страни, според прогнози на банката.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.