Биткойн е новото злато


Биткойн е новото злато
Снимка: iStock/Guliver

5441

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

Биткойн, макар и все още да е популярен финансов инструмент, изглежда все по-малко като валута. Редица компании за онлайн плащания престанаха да го приемат срещу продукти и услуги. Дори една конференция на тема криптовалути в Маями не пожела да го ползва за таксите за присъствие.

Има три причини биткойн да не е успешен като валута - две технически и една икономическа. От технологична гледна точка, използването на виртуалните пари е бавно и трудоемко. Също така изисква посредничеството на "миньори" за верифициране на транзакциите, които компенсира чрез създаването на нови биткойни. Това вероятно скоро ще престане, тъй като на тях ще започне да се плаща от таксите за транзакциите.

Силно вероятно е тези технологични проблеми да се разрешат или от биткойн, или от конкурентни криптовалути. Множество умни хора работят по тях. Има обаче и икономическа причина биткойн никога да не се използват колкото парите - добрите финансови инструменти не стават добри валути и обратното.

Така че виртуалните валути няма да бъдат истински валути, освен за наркобосовете и други хора, които не могат да използват нормални начини за плащане. Но ще бъдат ли добри финансови инвестиции? Някои от тях - не. Ще има много измами, част от тях бързо ще бъдат забравени. Но други може и да станат печеливши като вложения и да поскъпват в продължение на десетилетия.

Подобен феномен вече се е случвал - със златото. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет някога се подиграваше с него като с инструмент. Но цената на жълтия метал се изкачи нагоре значително от 70-те години на миналия век досега.

Защо се случи това? Една от причините е, че златото все пак се ползва за нещо - за бижута и в някои индустрии, така че количеството му бавно намалява. Другата причина обаче е, че хората просто вярват в него. В крайна сметка, стойността на един актив е колкото хората вярват, че е. Мнозина дори смятат, че някой ден хартиените пари ще изчезнат и ще бъдат заменени от злато. Дори възходът на биткойна още не е убил тази теория. Може би заради дълбоко вградената ни колективна памет за Средновековието, когато жълтият метал е бил на най-голяма почит. Може би защото светът се насочва към нов подобен период.

Възможно е биткойн и други криптовалути никога да не ударят нулата, дори да не се използват за нещо конкретно. Те също представляват част от вярването, че хартиените пари са обречени и че базираните на тях системи ще колабират. И затова когато се чудите в коя виртуална валута да инвестирате, е най-добре да гледате коя изразява най-дългосрочния скептицизъм относно традиционните пари.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички