Бойко Борисов е поканил създателя на BioNTech Угур Шахин в България


Бойко Борисов е поканил създателя на BioNTech Угур Шахин в България
Снимка: Министерски съвет

5760

Премиерът Бойко Борисов е поканил създателя на германската компания BioNTech Угур Шахин да посети страната ни и да се запознае с работата на "БулБио" - дружеството, което има над 130-годишна история и произвежда 500 вида продукти, предаде БНР. 

В телефонен разговор днес между Борисов и проф. Шахин е било подчертано, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България е отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин. В хода на разговора Борисов изтъкна лидерските позиции на "БулБио" в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят. Как България иска да произвежда ваксини срещу Covid-19

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от BioNTech ваксина, базирана на информационната РНК. Той подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

"Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате", обърна се премиерът Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин. Може ли да произвежда ваксини заводът на Домусчиев в Разград?

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. "Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени", посочи в хода на телефонния разговор Борисов. Угур Шахин иска да открие дъщерно дружество на BioNTech в Турция

"Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот", е казал българският премиер по телефона на проф. Шахин.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички