България трета в световна икономическа класация, изостава само от Китай и Малайзия


България трета в световна икономическа класация, изостава само от Китай и Малайзия
Снимка: iStock

5724

България се нарежда на 38-мо място в света по иновации и на трета позиция, когато става дума за страни с високи средни доходи. Конкретно за Европа страната ни се класира на 25-та позиция.

Това става ясно от изданието за 2023 година на Глобалния иновационен индекс (GII), публикувано от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). Подреждането разглежда икономиките на 132 държави по света. На челните три позиции са Швейцария, Швеция и САЩ.

Когато става дума за страните с високи средни доходи пред България се нарежда единствено Китай и Малайзия. Като държави с високи средни доходи в проучването са определени 33 страни.

Източник: Global Innovation Index Database, WIPO, 2023

Проучването разкрива интересни иновационни тенденции по света на фона на несигурната икономическа обстановка. То е съставено от богат набор данни като включва 80 индикатора от международни публични и частни източници. Този доклад представя класацията на най-иновативните икономики в света за 2023 г., като включва общо 132 икономики и идентифицира 100-те най-добри клъстера за научни и технологични иновации.

Къде се нарежда България в класацията на най-богатите страни?

В общата класация България се нарежда на 38-мо място в тазгодишната класация с обща оценка от 39.0. Този резултат я нарежда след Унгария, Малайзия и Латвия, но преди Турция, Индия, Полша, Гърция, Тайланд, Хърватия, Словакия, Виетнам, Румъния, Саудитска Арабия, Бразилия, Катар, Русия, Чили, Сърбия и други.

Това позиционира страната ни сред топ 50 иновативни икономики в света. Резултатът отразява стремежа на България към подобрение на иновациите и научно-технологичния напредък. Въпреки предизвикателствата, свързани с икономическата нестабилност, страната продължава да се развива в иновационен аспект. През 2021 и 2022 година страната ни е на 35-то място, посочват от pixotab.com.

Пловдив става една от 100-те иновационни долини в ЕС

България се нарежда най-високо в Инфраструктура (28-мо място) и Резултати от знания и технологии и Творчески резултати (34-то). Страната ни се класира най-ниско в Институции, Човешки капитал и научни изследвания (66-то място), Пазарна сложност (60-то място) и Бизнес сложност (42-ро място).

В контекста на Целите на ООН за устойчиво развитие от 2019 година GII е признат от Общото събрание на ООН за еталон за измерване на иновациите.

България е 38-ма в света по иновации

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Лоши новини: Икономическата свобода в България продължава да намалява

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички