Служебният кабинет ще прави нова икономическа зона за автоиндустрията край столицата


Служебният кабинет ще прави нова икономическа зона за автоиндустрията край столицата
Снимка: Министерство на иновациите

6033

Първата индустриална зона у нас специално за автомобилния сектор ще се изгражда  в Доброславци. Това съобщиха министрите на икономиката Никола Стоянов и на иновациите Александър Пулев на брифинг в Министерския съвет.

Според Пулев това ще позволи на България да привлече ключов международен инвеститор и у нас да има голямо производство в размер на 1,2 млрд. евро. Тази зона няма аналог в държавата, посочи той.

Според него в България нямаме голям, ключов, международен инвеститор именно защото нямаме качествена инфраструктура и професионално обособени локации и терени.

Пулев съобщи, че новата зона ще бъде дом на едно чисто производство. Ще се намира на 15 км от идеалния център на София, като ще се простира на площ от 290 хектара. Ще има велоалеи, зелени площи, както и зарядни станции за електрически автомобили.

Европейските автомобилни производители отчитат рекордни печалби през 2022 година

Стана ясно, че последните няколко месеца страната ни е в активен диалог с големи инвеститори от Европа, Близкия Изток и Азия. "Какво спъваше досега диалогът? Липсата на инфраструктура, липсата на обособени икономически зони", смята министърът.

Правителството планира още две такива зони в Южна и Северна България, като целта е да се индустриализира страната. Той напомни за новата процедура по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, която е с фокус индустриалните зони.

"Последните 10 години над 300 компании дойдоха в България. 67 хил. човека се трудят там, 30 развойни центъра има вече. Неслучайно първата специализирана зона е именно в сектор автомобилостроене. Спрели сме се тази зона да бъде управлявана от дъщерно дружество на Националната компания "Индустриални зони" в опит да съчетаем от една страна опита, от друга страна да дадем и гъвкавост в нейното управление", каза от своя страна министърът на икономиката Никола Стоянов и допълни, че автомобилната индустрия го заслужава.

 

 

.

 

 

 

 

 

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички