Австралия глоби X и Мъск за липсата на мерки срещу съдържанието за малтретиране на деца


Австралия глоби X и Мъск за липсата на мерки срещу съдържанието за малтретиране на деца
Снимка: Getty Images

1637

Австралийският орган за наблюдение на интернет безопасността наложи глоба от 610 500 австралийски долара на X на Илон Мъск за това, че не сътрудничи на разследване на практики срещу малтретиране на деца.

Това идва, след като Мъск миналия ноември заяви, че „премахването на детската експлоатация е приоритет №1“. Комисията за eSafety разкритикува „празните приказки“ на компанията по въпроса, предаде BBC.

X, преди известен като Twitter, бележи непрекъснат спад на приходите, откакто Мъск го купи за 44 млрд. долара миналата година.

ОЩЕ: Приходите от реклама на X в режим на свободно падане, откакто Илон Мъск придоби платформата

Съгласно австралийските закони, влезли в сила през 2021 г., регулаторът може да принуди интернет компаниите да предоставят информация за техните практики за онлайн безопасност или да бъдат изправени пред глоба. Ако глобата не бъде платена, регулаторът може да преследва компанията в съда.

Google на компанията Alphabet също получи предупреждение за неспазване на искането му за предоставяне на информация за обработката на съдържание за насилие над деца.

Но несъответствието на Х е по-сериозно, като регулаторът отбелязава, че компанията не е успяла да „предостави никакъв отговор на някои въпроси, оставяйки някои раздели напълно празни“.

„X не отговори на редица ключови въпроси, включително времето, необходимо на платформата да отговори на доклади за сексуална експлоатация на деца; мерките, които има за откриване на сексуална експлоатация на деца в предавания на живо; и инструментите и технологии, които използва за откриване на материали за сексуална експлоатация на деца“, казва регулаторът.

Компанията потвърди пред регулаторния орган, че е съкратила 80% от работната си сила в световен мащаб и няма персонал за публична политика в Австралия, в сравнение с двама преди поглъщането на Мъск.

Миналия месец X беше критикуван от австралийски изследователи за деактивирането на функция, позволяваща на потребителите да докладват дезинформация за избори.

Този ход предизвика безпокойство, тъй като беше преди ключовия референдум в Австралия, проведен през уикенда за даване на повече права на коренното население.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС предупреди Мъск заради дезинформация в Х след атаката на "Хамас"

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички