ЕС предупреди Мъск заради дезинформация в Х след атаката на "Хамас"


ЕС предупреди Мъск заради дезинформация в Х след атаката на "Хамас"
Снимка: Getty Images

2293

ЕС предупреди Илон Мъск, че X се използва за разпространение на „дезинформация“ след атаката на „Хамас“ срещу Израел.

В публикация в Х еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че „насилственото и терористично съдържание“ не е било премахнато, въпреки предупрежденията – както гласят новите правила на ЕС, пише BBC.

Мъск каза, че компанията му е предприела действия, включително чрез премахване на новосъздадени акаунти, свързани с „Хамас“ и поиска от ЕС да изброи предполагаемите нарушения.

Тиери Бретон не даде подробности за дезинформацията, за която говори в писмото до Мъск. Въпреки това отбеляза, че случаи на „фалшиви и манипулирани изображения и факти“ са широко докладвани в платформата на социалните медии.

„Затова ви каня спешно да се уверите, че вашите системи са ефективни и да докладвате на моя екип за предприетите кризисни мерки“, пише той в писмото си, което споделя в социалните медии.

Писмото му идва дни след като палестинската въоръжена групировка „Хамас“ атакакува Израел, убивайки стотици жители и вземайки десетки заложници.

В отговор на публикацията на Бретон в Х Мъск заяви, че политиката на компанията му предполага, че всичко е с отворен код и е прозрачно.

ОЩЕ: Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Бретон заяви, че Мъск е наясно, че има проблем. „Вие сте наясно с докладите от Вашите потребители – и от властите – за фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От Вас зависи да покажете, че правите това, за което говорите“, репликира той Мъск.

„Предвид спешността, очаквам също да влезете в контакт със съответните правоприлагащи органи и Европол и да гарантирате че ще реагирате незабавно на техните искания“, пише Бретон.

Той заяви, че екипът му също ще проследи действията на Мъск по редица други неотложни въпроси, свързани със спазването на изискванията на DSA. „Призовавам Ви да осигурите бърз, точен и пълен отговор на това искане в рамките на следващите 24 часа“, добави еврокомисарят.

Правилата за онлайн съдържание, известни като Закон за цифровите услуги (DSA) изискват от Х и други големи онлайн платформи да премахват незаконно съдържание и да предприемат мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския дискурс.

На 25 април бяха посочени много големите онлайн платформи – с над 45 млн. потребители в ЕС – които ще бъдат обект на най-строгите правила, сред които и X. Законът влезе в сила 4 месеца по-късно през август.

Неспазването на DSA може да доведе до глоби в ЕС в размер на до 6% от общия оборот на компанията или потенциално спиране на услугата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приходите от реклама на X в режим на свободно падане, откакто Илон Мъск придоби платформата

Милиардер посочи кой е най-големият враг на Илон Мъск и платформата X

X съди организация, бореща се с речта на омразата

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички