Meta пуска модела си за изкуствен интелект за търговско ползване


Meta пуска модела си за изкуствен интелект за търговско ползване
Снимка: Getty Images

936

Meta пуска търговска версия на своя модел с изкуствен интелект с отворен код Llama, съобщи компанията. Така тя дава на стартъпи и други фирми мощна безплатна алтернатива на скъпите патентовани модели, продавани от OpenAI и Google, предава Reuters.

Новата версия на модела, наречена Llama 2, ще се разпространява от Microsoft през облачната ѝ услуга Azure и ще работи на операционната система Windows, разкри Meta в публикация в блога си, като посочи Microsoft като „наш предпочитан партньор“ по проекта.

Моделът, който Meta по-рано предоставяше само на избрани академици за изследователски цели, ще бъде достъпен и чрез директно изтегляне и през Amazon Web Services, Hugging Face и други доставчици, според публикация в блога и друга, направена във Facebook от главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

„Отвореният код стимулира иновациите, защото позволява на много повече разработчици да градят с нови технологии. Вярвам, че бихме могли да отключим още по-голям напредък, ако системата беше по-отворена“, пише Зукърбърг.

Превръщането на толкова усъвършенстван модел като Llama в широкодостъпен и безплатен за бизнеса, който може да го надгражда, заплашва да попречи на ранното господство, установено на зараждащия се пазар на генеративен изкуствен интелект от играчи като OpenAI, която Microsoft подкрепя и чиито модели вече се предлагат на бизнес клиенти чрез Azure.

Първата версия на Llama вече е конкурентна на моделите, които захранват ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, докато новата версия е обучена на 40% повече данни от своя предшественик, с над 1 млн. анотации от хора, за да се постигнат по-добри резултати, разкрива Зукърбърг.

„Търговската Llama може да промени картинката“, отбелязва Амджат Масад, главен изпълнителен директор на платформата за софтуерни разработчици Replit, според който над 80% от проектите там използват моделите на OpenAI. По думите му всяко постепенно подобрение на моделите с отворен код заграбва от пазарния дял на моделите със затворен код, защото „можете да ги управлявате евтино и да имате по-малка зависимост“.

Новината следва плановете на най-големите конкуренти на Microsoft в облачните услуги – Google и Amazon, да дадат на бизнес клиентите си гама от модели с изкуствен интелект, от които да избират.

Amazon например предлага достъп до Claude – ИИ от стартъпа Anthropic – в допълнение към собственото си семейство модели Titan. Google също заяви, че смята да направи Claude и други модели достъпни за своите клиенти в облака.

Досега Microsoft се фокусираше главно върху предоставянето на технологията на OpenAI в Azure.

Попитан защо Microsoft ще подкрепи предложение, което може да влоши стойността на OpenAI, говорител на компанията заяви, че даването на избор на разработчиците с различни типове модели, които да използват, ще помогне да се разшири позицията ѝ като облачна платформа за работа с ИИ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Meta представи своя модел изкуствен интелект

И Meta започва да използва генеративен изкуствен интелект

Meta пуска нова абонаментна услуга

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички