Въпреки стачките в Холивуд: Walt Disney се насочва към изкуствения интелект


Въпреки стачките в Холивуд: Walt Disney се насочва към изкуствения интелект
Снимка: iStock

1326

Walt Disney създаде работна група за изучаване на изкуствения интелект и как той може да бъде приложен от конгломерата, въпреки че холивудските сценаристи и актьори се борят да ограничат използването на технологията от индустрията, предава Reuters.

Създадена по-рано тази година, преди стачката в Холивуд, групата се опитва да разработва собствени приложения за изкуствен интелект и да създава партньорства със стартъпи, твърдят трима запознати източници.

Като доказателство за своя интерес, Disney има 11 налични работни места, за които търси кандидати с опит в областта на ИИ или машинното обучение.

Позициите са свързани с почти цялата компания – от Walt Disney Studios до тематичните паркове и инженерната група, Walt Disney Imagineering, до телевизията на Disney и рекламния екип, който се стреми да разработи ИИ от „следващо поколение“ за рекламната система, гласят обявите за работа.

Говорител на Disney е отказал да коментира въпроса.

Един от източниците, вътрешен за компанията, пожелал анонимност твърди, че старите медийни компании като Disney трябва или да разберат изкуствения интелект, или рискуват да изостанат.

Според него изкуственият интелект е инструмент, който да помогне за контролиране растящите разходи за филмови и телевизионни продукции, които могат да скочат до 300 млн. долара за голям филм като новия „Индиана Джоунс“ или „Малката русалка“. Такива бюджети изискват огромна възвръщаемост от боксофиса. Свиването на разходите пък ще се случи с течение на времето, допълва източникът.

В бизнеса с тематични паркове изкуственият интелект може да подобри клиентската поддръжка или да създаде нови интеракции, посочва втори източник, преди част от Disney Imagineering. Той също е пожелал да остане анонимен, защото няма право да обсъжда въпроса публично.

Източникът коментира Project Kiwi, използващ техники за машинно обучение, за да създаде Baby Groot – малък робот във формата на героя от „Пазители на Галактиката“.

Изкуственият интелект се превърна в много важна тема в Холивуд, където сценаристи и актьори смятат новата технология за голяма заплаха за работните им места. Това е основният проблем в преговорите за сключване на договори с Гилдията на актьорите и Гилдията на сценаристите на Америка, като и двете стачкуват в момента.

Disney е много внимателна в обсъждането на изкуствения интелект публично.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-голямата стачка в Холивуд от 60 години спря филмовите продукции

Мрачни прогнози за изкуствения интелект - жените са по-застрашени от мъжете

Walt Disney стартира втори кръг от масовите си съкращения

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички