Дни преди смяната на властта разрешиха строежа на две ваканционни селища в Иракли


Дни преди смяната на властта разрешиха строежа на две ваканционни селища в Иракли
Снимка:

5097

Пореден зелен сигнал за старт на строителството на един от дивите плажове на българското Черноморие - Иракли, е дала Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ). В последните дни на отиващото си правителство директорът Тонка Атанасова е разписала две решения, с които разрешава строителството на две ваканционни селища с бунгала и еднофамилни къщи.

И в двата случая се изтъква проверка, която показала, че в района няма дюни. Скандалните решения са взети на фона на факта, че само преди година парламентът забрани със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия в този район, пише в. "Сега".

Ваканционните селища ще бъдат построени в местността Кладери, тъй като няма вероятност строителството им да окаже "значително отрицателно въздействие" върху местообитанията и видовете, пише в становището на бургаската екоинспекция. Заключението е направено, без да е извършена оценка на въздействието върху околната среда, тъй като от РИОСВ са преценили, че такава не е нужна - двата съседни парцела са от по 5.37 декара всеки, а законът задължава оценка да се прави само при строежи на терени над 10 декара. Макар проектите да са на двама братя, инспекцията ги разглежда като два отделни случая.

Проектите за ваканционните селища са на братята Димитър и Васил Саръстови. Решенията на РИОСВ са публикувани на 17 януари, а срокът за обжалването им пред ресорния министър и пред Административния съд в Бургас е 14 дни.

Предишният скандален опит за застрояване на Иракли бе преди 4 години, когато на фона на протести регионалният министър Лиляна Павлова спря строителството. Ден по-рано министерствата вкупом обясняваха, че най-новият бетон на морето е законен, но се оказа, че строежът все пак не отговаря на разрешението. Разминаването се видя при проверка от ДНСК.

Надзорниците тогава установиха, че в единия имот се строят 14 къщи и 3 склада, вместо 12 къщи, бар и басейн. В другия имот са изградени 14 къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в решението по ОВОС. Тогава обаче вместо на братя Саръстови разрешенията за строеж на ваканционните селища бяха издадени на "Емона 2000" ЕООД, Добрин Иванов и "Дарс инвест" ЕООД.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички