Експерт опроверга Ангелкова: Българските туристи в Гърция и гръцките у нас не са равен брой

Експерт опроверга Ангелкова: Българските туристи в Гърция и гръцките у нас не са равен брой
Източник: БГНЕС

Българите, които почиват в Гърция, и гърците, които идват у нас, не са равен брой, както твърди министърът на туризма. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria On Air.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че страната ни става все по-конкурентна дестинация и бройката между разменените туристи между Гърция и България е почти равнопоставена.

Драганов обаче цитира последни данни на НСИ, според които 1,3 милиона българи са отишли в южната ни съседка, а 1,2 милиона гърци са влезли в България, но това са общо посещения. Иначе около 950 хиляди са българските туристи в Гърция, защото 400 хиляди работят там. Докато ситуацията с гърците у нас е по-различна – само около 450 хиляди гърци идват с цел туризъм, повечето идват по бизнес. Като разходи нещата също са несравними – българите харчат двойно повече в Гърция – около 320 млн. лева, докато гърците харчат около 180 млн. лева, посочи Румен Драганов.

Голяма част от българите, които ходят на море в Гърция, ходят и на различни почивки в България и не трябва да се притесняваме от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море, коментира експертът.

Едва 10 на сто от всички гръцки туристи идват у нас за морски туризъм, каза още Драганов. Ние нямаме организирани пътувания на гърци към българското Черноморие, както имат Германия, Русия и други, допълни той. Гърците предпочитат България по-скоро по други поводи – например за Великден и Гергьовден, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.