Една идея за евтина покупка


Една идея за евтина покупка
Снимка:

584

Климент Робев, Елана блог

Бушуващата дългова криза на нашия континент намира най-голямо отражение върху финансовия сектор. Редица водещи европейски банки, като Commerzbank, Dexia, както и френските  Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole се превърнаха в нейни жертви, претърпявайки сериозни понижения на своите акции.

Най-голямата италианска банка Unicredit  не направи изключение. Неоспорим факт е, че финансовата институция е с наложено име в банковия сектор, осъществявайки дейност в 22 държави (заема особено силни позиции в Източна Европа) и разполагайки с около 40 млн. клиенти. Популярността на банката се дължи предимно на агресивния и успешно проведен маркетинг. Unicredit Group е един от основните спонсори на най-комерсиалния футболен турнир – УЕФА Шампионска лига, като ще бъде такъв най-малко до 2015г.

Стратегията на банката е насочена към  специализация предимно в следните четири сфери: финансиране на семеен, малък и среден бизнес; корпоративно и инвестиционно банкиране; частно банкиране; мащабно навлизане на пазара в Централна и  Източна Европа. 

Поглеждайки месечната графиката на акциите на дружеството, листвани на Миланската фондова борса (CRDI:xmil), придобиваме ясна представа за незавидната ситуация, в която се намира компанията.


Стремглавото поевтиняване на ценните книжа на Unicredit доведе до формирането на ново дъно, преминаващо това, което беше регистрирано в началото на 2009 г.

Какво се случи през последните седмици и кои събития накараха инвеститорите да отдръпнат капиталите си от една от най-големите европейски банки? 

На 14 ноември  Unicredit обяви нетна загуба от 10.6 млрд. евро за третото тримесечие на 2011г. Очакванията на анализаторите бяха за нетна печалба от 7.4 млрд евро, а за същото тримесечие през 2010г. банката е отчела печалба от 334 млн евро. Причина за регистрирането на такава загуба е отписването на активи в размер на 9.6 млрд евро. В резултат на това цената на акциите се понижи с 13.04%, затваряйки при 0.5098 евро за акция.  След обратния сплит 5.098 евро, акционерният капитал беше променен в съотношение 1:10. Причината, довела до този обратен сплит, е защита на инвеститорите от разводняване на техните вложени средства в резултат от предстоящото за тогава набиране на допълнителен капитал.

Със започването на новата година положението продължи да се влошава. На 5 януари ценните книжа на италианската банка се понижиха рязко в резултат от обявеното решение – новите акции, с които ще се увеличи капитала, да се емитират при цена от 1.943 евро. При провеждането на емисия на такава цена банката трябва да набере допълнително 8 млрд. евро, за да покрие изискванията на Европейския банков регулатор.

Инвеститорското доверие спадна още повече, което бе съпроводено с нови разпродажби. На 9 януари акциите на банката отвориха с 40% в посока надолу, поради старта на увеличението на капитала на банката.  Този рязък спад доведе до временно спиране на електронната търговия с ценните книжа на Unicredit на борсата в Милано (кликнете върху графиката, за да я видите в пълния й размер).


Низходящият тренд на графиката е в унисон  с влошаващите се коефициенти, измерващи стабилността на финансовата институция.  Коефициентът EPS (печалба на акция) за първите три тримесечия на 2010 година е бил 0.05, а за първите три тримесечия на 2011 година се е понижил до -0.52. Това изменение в негативна посока не е изненадващо с оглед на гореспоменатата загуба, отчетена от банката за третото тримесечие на изминалата година. Съотношението разходи/приходи (cost/income ratio) бележи повишение от 1.18%. През разглеждания по-горе период за 2010г. то е било 59.2%, а за 2011г. е 61%. Интерпретирайки тези данни, стигаме до извода, че банката е намалила  ефективността на своята работа. 

Сложната икономическа ситуация, пред която е изправен целият свят, ни дава и рядко срещана възможност за инвестиции в различни активи при рекордно ниски цени. Изповядвайки простата максима на много успешни инвеститори, а именно: “Купувай, когато е евтино, и продавай, когато е скъпо”, ме навежда на мисълта дали, въпреки незавидното положение на банката към днешна дата, не е  време за премерен риск и осъществяване на известни капиталовложения.

В случая акциите на Unicredit са неоправдано евтини,  имайки предвид, че става въпрос за една от най-големите европейски банки. Тя е от важно значение, както за финансовата система на Италия, така и за икономиката като цяло, поради което възможността за фалит изглежда нищожна.

С дивидентна доходност над 10% при цена на акцията под 3 евро се открива приемлива възможност за дългосрочните инвеститори, търсещи реализирането не само на капиталови печалби, но и  перманентен паричен поток, идващ от раздаваните дивиденти.

 • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички