Английската централна банка готова за сваляне на лихвите след Brexit


Английската централна банка готова за сваляне на лихвите след Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2265

Частните работодатели в САЩ са открили нови 179 000 работни места при очаквания за ръст от 170 000. Повишението се дължи на сектора на услугите, който е създал 185 000 работни места, въпреки че това е по-слаб ръст от този през юни в размер на 203 000 новонаети служители.

Секторът на услугите в американската икономика показа добро увеличение през юни и стойност от 51.4 при PMI индекса.

Междувременно управителят на Фед в Чикаго Чарлс Евънс заяви, че американската икономика е в относително добро състояние и може да си позволи едно повишение на лихвите тази година.

Щатският долар беше добре подкрепен вчера и като цяло нарасна срещу другите валути. Пазарите обаче са в позиция на изчакване на днешното заседание на АЦБ и на утрешния доклад за трудовата заетост в САЩ.

Новозеландският долар се натъква на разпродажби при нивата над 0.72 без да има специфични новини за това. Зелените пари паднаха срещу канадския долар под 1.31 заради рали на петрола. Еврото отстъпи позиции и падна срещу американската валута до 1.1135.

Пазарът на облигациите замря преди заседанието на АЦБ

Анализатори на Банк оф Америка предвиждат днес Английската централна банка да намали лихвите, но също и да оповести количествени улеснения в размер на 50 милиарда паунда разделени между държавни и корпоративни облигации.

Доходността на облигациите спадна минимално като тази на 10-годишните държавни книжа в САЩ загуби 1 базов пункт до 1.54%.

Пазарът обаче следи основно за днешното заседание на АЦБ, от което се очаква намаление на лихвите от 0.5% до 0.25%. Въпреки огромния натиск от Брексит и лошите икономически новини, централната банка избра през юли да не прави промени. Вместо намаление на лихвите, тъй като АЦБ има малко поле за действие преди да премине на отрицателна територия, е възможно и приемането на пакет от огромни стимули.

Растеж на акциите

Индексите на Уолстрийт скочиха заради ралито на петрола, което помогна за растеж на енергийния сектор. Дау Джоунс нарасна с 0.2%, а Стандард енд Пуърс с 0.3%. Водещи сред печалбите бяха енергийният и финансовият сектор, докато губещи бяха комуналните услуги и суровините.

Европейските акции също се повищиха подкрепени от растежа на затруднените банки.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички