Доларът отчете силен спад срещу еврото и йената


Доларът отчете силен спад срещу еврото и йената
Снимка: Thinkstock/Guliver

3234

Доларът силно поевтиня срещу еврото и йената в петък, тъй като изумително слаби данни за фабричния сектор в Китай подсилиха опасенията за световния растеж и намалиха залозите за повишение на лихвите на Федералния резерв (Фед) през септември.

Фабричният сектор в Китай се е свил през август с най-бърз темп за последните шест и половина години. Това увеличи опасенията на инвеститорите за забавяне на растежа във втората по големина икономика в света и породи масирани разпродажби на акции и суровини.

Пазарите предвиждаха, че солидната американска икономика ще накара Фед да повиши лихвите още през септември. Слабите китайски данни обаче, падащите цени на суровините и неубедителната инфлация в САЩ намалиха очакванията за скорошна промяна на лихвите на Фед.

По-високи лихви ще повишат разходите на потребителите и компаниите и вероятно ще навредят на харченето и икономическия растеж. Дилърите в момента дават шанс от 27% за повишение на лихвите следващия месец, спад от 32% в четвъртък и 48% седмица по-рано.

Еврото, което е използвано за финансираща валута за покупки на по-рискови, но по-доходни валути, премина над 1.13 и почти достигна 1.14, докато инвеститорите го изкупуваха обратно. Евро/долар завърши в петък на 1.1375, ниво за последно видяно на 22 юни.

Данни показаха, че бизнеса в еврозоната е нараснал неочаквано по-силно миналия месец, но повечето инвеститори считат, че волатилността в Китай и другите външни фактори са по-важни фактори в момента даващи сила на единната валута.

Долар/йена слезе до нивата от 122. Наличието все пак на шанс за повишение на лихвите през септември би трябвало да ограничи загубите на долара.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички