Еврото се срина след референдума в Италия


Еврото се срина след референдума в Италия
Снимка: Thinkstock/Guliver

3032

Италия гласува при резултат 60% към 40% с „Не“ на референдума. Премиера Матео Рензи оповести, че ще си подаде днес оставката, което доведе до популистки призиви от опозицията за предсрочни избори. Според Рензи отрицателния вот е спечелил убедително. Основните партии пък приготвяха резервни планове за подсигуряване на правителство в случай, че Рензи се оттегли.

В САЩ трудовата заетост се покачи със 178 000 при очаквания за 180 000 и след ревизирания надолу растеж за октомври от 161 000 на 142 000. Безработицата спадна до най-ниски нива за последните 9 години от 4.6%.

След резултата от Италия, тази нощ единната валута пропадна до 1.0505 след което се възстанови и се търгува около 1.0560. Определено има пространство за продължение на спада, но и пазара се беше приготвил за отрицателен вот и оставка на Рензи. Следващото важно събитие тази седмица е заседанието на ЕЦБ и какво може да се направи в случая с Италия. Представители на банката споменаваха, че има вариант за покупки на италиански облигации, за да се подкрепи пазара в случай на голяма несигурност.

Евро/паунд също продължи да слиза и двойката вече е много близо до 200-дневната пълзяща средна, която преминава през 0.8281.

Новозеландският долар напредна в петък след данните за заетостта в САЩ, но днес поевтиня когато министър председателя Джон Кей оповести, че подава оставка и подкрепи заместника си Бил Инглиш като свой заместник.

Спад на доходността на облигациите и от двете страни на океана

Данните от петък бяха малко разочароващи, тъй като и заетостта и почасовото възнаграждение бяха под очакванията.

Доходността по 10-годишните облигации падна малко, но пазарите все така са твърдо убедени, че този месец Фед ще повиши лихвите.

Доходността по европейските книжа също слезе, но тук акцента беше референдума в Италия, чиито книжа загубиха 14.9 базови пункта в петък.

Смесено представяне за американските индекси

Американските акции се представиха сммесено, тъй като слабостта на финансовия сектор попречи на цялостното представяне. Доклада за заетостта също беше със смесени цифри и инвеститорите търгуваха предпазливо. Стандард енд Пуърс нарасна, но въпреки това завърши за първи път седмица със загуба след избирането на Доналд Тръмп за президент. Индекса се повиши с 0.87 пункта до 2191.95.

Европейските индекси падаха заради предпазливостта на инвеститорите преди референдума в Италия.

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0.3% до 6730.72, което е три седмично дъно.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички