Фед проведе извънредна непланирана среща за лихвите


Фед проведе извънредна непланирана среща за лихвите
Снимка: Thinkstock/Guliver

3082

Федералният резерв проведе непланирана среща, която в сайта на Фед беше отбелязана като „експедитивно и непланирано заседание на борда на управителите, които са разглеждали въпроса за лихвите”. Става въпрос за дискаунтните лихви, които в момента са на нива от 0.75% и това са лихвите при които банките заемат средства от регионалните подразделения на Фед. Едно тяхно увеличение би било изтълкувано като сигнал за увеличение на основния лихвен процент през декември.

В същото време председателя на Фед Джанет Йелен изпрати писмо до адвоката на потребителите Ралф Нейдър. В него тя подчертава, че е особено важно за всички американци, включително спестители, монетарната политика да продължи да подкрепя икономическата експанзия и стабилността на цените. Според нея и колегите й времето е подходящо за начало на нормализиране на лихвите. Повечето представители на Фед очакват постепенно нормализиране на лихвите. Агресивно тяхно повишение в най-добрия случай би помогнало само на спестителите и то временно. В същото време обаче може да навреди на икономиката и дори да предизвика обратно понижение на лихвите. Фед е добре запознат, че повечето спестители са обезсърчени от ниската възвръщаемост, но тя възстановява икономиката и просперитета така че да може да се търси по-висока възвръщаемост. Спестителите не биха били по-добре ако Фед поддържа по-високи лихви.

Последни икономически данни

Вчера стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са спаднали с повече от очакваното през октомври. Понижението беше 3.4% при прогнози за 2.7%.

В Европа PMI индекса изненада положително. Общият за еврозоната нарасна през ноември до 54.4, което е най-силна стойност след май 2011. Този на услугите (54.6 срещу 54.1)продължава да е по-силния от производствения (52.8 срещу 52.3). Изследването обаче показа и че средните входящи разходи остават доста ниски, което отразява слабия инфлационен натиск.

Валутен пазар

Американският долар падна незначително през нощта, но доларовия индекс остава близо до най-високите нива за годината и непосредствено под 100. Добрите стойности на PMI в Европа не помогнаха на евро/долар да се отдалечи от дъната.

Независимо, че вчера високо доходните валути се възстановиха след покачване на петрола, канадския долар остава до най-слабите си стойности за годината.

Облигации

Пазарите с фиксирана доходност спаднаха през последния ден с изключение на европейските облигации. Доходността по десет годишните германски облигации нарасна заради по-силния PMI с 5 базови пункта до 0.53%. По-слабият резултат за продажбата на съществуващи жилища в САЩ доведе до спад с 2 базови пункта на 10-годишните американски книжа до 2.24%.

Злато

Металите продължиха да падат и вчера. Този тренд подсказва, че в краткосрочен план слабостта им ще продължи. Златото поевтиня заради силата на долара и общите негативни настроения. Хедж фондовете остават на къси позиции в жълтия метал.

Капиталов пазар

Движенията на капиталовите пазари бяха слаби. Европейските индекси Euro Stoxx 50 и Dax спаднаха с 0.2%. Американските акции също се понижиха като всички основни индекси на Уолстрийт слязоха с 0.4%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички