Понижението на английските лихви порази стерлинга


Понижението на английските лихви порази стерлинга
Снимка: Getty Images / Guliver

2818

АЦБ намали лихвите за първи път след 7 години до рекордно ниските нива от 0.25%, както и увеличи покупките на активи с 60 милиарда паунда. Бяха оповестени и две нови стимулиращи инициативи. Едната е, че ще се кухят високо оценени корпоративни облигации на стойност 10 милиарда паунда, а втората ще е да се подсигурят банките да прехвърлят понижението от 25 пункта на лихвите към спестителите, което като ефект се оценява на 100 милиарда паунда. АЦБ остави без промяна прогнозата си за БВП за тази година за растеж от 2%, но рязко намали оценката си за 2017 от 2.3% до само 0.8%. Прогнозата за 2018 също беше свалена и вече е за повишение от 1.8%.

На пресконференцията след решението Марк Карни заяви, че като се действа рано и обстойно може да се намали несигурността, увеличи доверието, омекоти спада и подкрепят необходимите пренастройки в икономиката. Той разкри извънреден пакет от мерки, тъй като перспективите пред икономиката са се влошили значително след Brexit вота. АЦБ има възможност за нови стимули под формата на намаления на лихвите и количествени облекчения, но беше отхвърлена възможността лихвите да станат отрицателни.

Първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ нараснаха с 3000 до 269 000 в седмицата завършваща на 30 юли. Четири седмичната средна скочи с 3750 до 260 250. В същото време фабричните поръчки се понижиха с 1.5%, но пазара очакваше и по-голям спад от 1.9%. Падането се дължи основно на поредното голямо намаление на поръчките на дълготрайни стоки.

Стерлингът беше единствената валута, която вчера претърпя промени. Паундът се срина с 1.70% срещу долара, но достигна само долната част на рейнджа от миналия месец и се затвърди над нивата от 1.30. Слизането се дължеше най-вече на приетите количествени поощрения на АЦБ.

Английските облигации реагираха чувствително на решенията на централната банка

АЦБ излезе с по-предпазливи мерки от очакваното. Не само лихвите бяха свалени с 25 пункта до 0.25%, което се очакваше, но бяха оповестени и допълнителни покупки на активи на стойност 70 милиарда паунда. АЦБ ще стартира и схема за финансиране на банките на стойност 100 милиарда паунда при лихва близка до нулевата, за да избегнат последните неблагоприятните ефекти върху печалбата на по-ниските лихви, които ще таксуват на клиентите си.

Десетгодишните английски облигации се сринаха след решението до рекордно ниските 64 базови пункта. Спредът между десет годишните и американски облигации достигна 85 базови пункта, което не се е случвало от 15 години.

В крайна сметка доходността по американските книжа слезе с 4.3 пункта до 1.49%, но все пак се възстанови от дъното за деня при 1.36%.

По-голяма част от европейските облигации претърпяха подобен развой.

Растеж на акциите

Акциите на Уолстрийт останаха без промяна в очакване на днешните данни за заетостта в САЩ.

Европейските акции нараснаха като тези във Великобритания реализираха най-голям растеж след юни в резултат на решенията на АЦБ да намали лихвите и да въведе нови стимули, които да помогнат на икономиката да се справи след Brexit.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички