Предпазливият Фед доведе до разпродажби на долари


Предпазливият Фед доведе до разпродажби на долари
Снимка: Thinkstock/Guliver

3234

Валутен пазар

Фед излезе по-предпазлив от очакваното, въпреки че и без това не се калкулираха много увеличения на лихвите през тази година. Всеки обаче очакваше някакви положителни новини от Фед, които така и не дойдоха. Резултатът беше масови продажби на долари и обезценка на щатската валута с 1% до 2% спрямо другите валути. Доларовият индекс слезе с 1% от 200-дневната пълзяща средна и спадът лесно може да продължи при слаби данни, които да потвърдят опасенията на Фед.

Еврото рязко скочи от 200-дневната пълзяща средна и се възползва от масовите продажби на долари, както и от покупките в евро/паунд преди изследване за възможността Великобритания да напусне ЕС.

Всички високо доходни валути се представиха силно при продажбите на долара. Петролът се покачваше, а новозеландският долар беше най-силно представящия се, след излезли по-силни от очакваното данни за БВП. Валутата отново навлезе в горната част на търгувания рейндж като затваряне над нивата от 0.6815 биха били значителен пробив.

Огромното рали на канадския долар от средата на януари продължи с покачване от 1.8% на валутата, която получи помощ и от силата на петрола и потвърдения пробив на 200-дневната пълзяща средна. Канадският долар вече отчита поскъпване от 11% за последните два месеца.

Лихви

Лихвите на Фед се срутиха след заседанието на централната банка като в момента шансовете за покачването им през март се оценяват на 0%, а тези за юни бяха драстично свалени от 54% на 37%. При дългосрочните лихви, 10-годишните облигации първо се придвижиха на 2% с надеждата за по-агресивен Фед, но после спаднаха с 9 базови пункта до 1.91%.

Доходността по всички европейски държавни облигации спадна вчера с 1-2 базови пункта след аукциона на 10-годишен дълг на стойност 4 милиарда евро.

Капиталови пазари

Американските индекси слабо напреднаха след предпазливостта на Фед относно бъдещите повишения на лихвите. Материалния и енергийния сектор напреднаха съответно с 1.8% и 1.6%, но секторите на здравеопазването и финансовият спряха растежа със загуби от 0.3% и 0.15%.

Европейските борсови индекси също се покачиха, но и те бяха препънати от спада на банковия сектор.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички