САЩ ще следи Япония дали не манипулира валутните курсове


САЩ ще следи Япония дали не манипулира валутните курсове
Снимка:

637

Доларът се отдалечи още повече от 4-годишния връх срещу йената през миналата седмица, след като САЩ обявиха, че ще наблюдават Япония дали не провежда политика насочена към отслабване на валутата.

Високодоходните валути също пострадаха след данни показали, че скоростта на китайския растеж е изчезнала през първите три месеца на годината. Австралийският долар потъна до 1.0430 срещу зелените пари, когато беше обявено, че индустриалното производство в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия, също се е представил зле. Това свали австралийският долар още по-надолу от 3-месечния връх в четвъртък на 1.0583. Новозеландският долар се обезцени до 0.8490 срещу американския си съименик, а спада му спря точно преди подкрепата при 0.8480, което представлява 38.2% корекция на ралито през март и април. Следваща подкрепа е 0.8450.

При силата на йената на валутните пазари, доларът загуби срещу нея първоначалните си печалби и слезе на 97.75, което е доста под 4-годишния връх от 99.95, който беше регистриран в четвъртък. В петък, министерството на финансите в САЩ обяви в полугодишния си доклад за валутните практики на основните си търговски партньори, че ще притисне Япония да се придържа към направения през февруари ангажимент в рамките на Г-7 и Г-20 да позволи на пазарните сили да определят валутните курсове.

Въпреки това мнозина анализатори прогнозират, че спадът на йената ще се поднови заради радикалните промени в монетарната политика на ЯЦБ, която ще излее 1.4 трилиона долара в икономиката за по-малко от две години. Все пак инвеститорите едва ли ще бързат да продават отново йената преди двудневното заседание на Г-20, което започва в четвъртък.

В петък данни показаха, че продажбите на дребно през март в САЩ са спаднали с 0.4%, което сигнализира, че американската икономика не е била убедителна в края на първото тримесечие. Според стратези и търгуващи, скоростта на покачване на долара срещу йената ще зависи в голяма степен от това дали масивната програма на ЯЦБ за изкупуване на активи ще провокира японските инвеститори да увеличат инвестициите си в чужбина и степента до която тези инвестиции ще останат нехеджирани.

Междувременно данни показаха, че валутните спекуланти са намалили през миналата седмица залозите си за долара. В момента единственият потенциален фактор в негова посока е ескалацията на напрежението на Корейския полуостров. Негативни развития по тази тема могат да накарат инвеститорите да купуват обратно американската валута. Северна Корея заплашва от седмици, че ще атакува САЩ, Южна Корея и Япония. Всичко започна след наложените нови санкции от ООН в отговор на последните ядрени тестове през февруари. В момента са големи спекулациите, че може да последва ново изстрелване на ракета.

Златото рухна след масирани разпродажби

Златото се срина с повече от 5% в петък и навлезе в територията на сериозните разпродажби. Институционалните инвеститори бягаха от жълтия метал и търсеха други сигурни активи заради опасенията, произлизащи от разпродажбите на централните банки и влошаващите се прогнози за златото.

Големината на разпродажбите подчертава някои прогнози, че звездното 12-годишно рали на златото може би е приключило. Цената спадна под 1500 долара за тройунция за първи път след юли 2011 година. Поевтиняването за изминалата седмица е най-голямото седмично след декември 2011 година.

Продажбите особено се засилиха след неочакваното намаление на продажбите на дребно в САЩ, което навреди и на акциите, но помогна на долара. Тези данни увеличиха натиска от миналата седмица, който се дължеше на няколко фактора, в това число плана на Кипър да продава злато и изтичането на потоци от търгуващите със злато фондове. Загубите на златото в петък се ускориха при пробива на ключовата подкрепа при 1521 долара за тройунция. Днес сутринта цената е 1448 долара, а пазарът е с 25% по-ниско от рекордния връх от 1920 долара ударен през септември 2011 година.

В момента някои анализатори не изключват дори скорошен тест на нивата от 1300 и 1200 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички