Американската икономика ще е двигател на световното възстановяване


Американската икономика ще е двигател на световното възстановяване
Снимка:

928

Растежът на световната икономика остава слаб, но неговата вътрешна структура се е променила. Сега в локомотив на растежа са се превърнали развитите страни, а не развиващите се, които пострадаха от съкращаването на програмата с количествени облекчения на Федералния резерв (ФЕД). Това твърди МВФ в свой доклад за Г-20, предаде БГНЕС.

Един от сигналите за изменения на структурата на растежа са разпродажбите на активи и валутата на развиващите се страни. Инвеститорите се изплашиха не само от новината, че ФЕД спира програмата си за количествени облекчения за икономиката, но и от неприятната икономическа статистика: икономическият растеж в развиващите се страни се забавя, а дефицитът по текущата сметка расте.

Светът е заседнал на етапа лечение: икономическата ситуация се подобрява, но е далеч от стабилизиране. Цялата надежда е отправена към политиците: те трябва да вземат трудни решения, а не да се надяват на централните банки.

Главната надежда на световната икономика - САЩ

През първата половина на 2013 година растежът на световната икономика беше слаб - само 2,75%. При това възстановяването на световната икономика остава разнородно: някои страни растат с достатъчно бързи темпове, а други са в стагнация.

Едновременно с това в световната икономика се наблюдава структурно разместване. Растежът на БВП на развитите страни започна да се ускорява, а икономическият растеж на развиващите се забавя.

През 2014 година растежът на световната икономика трябва да се ускори, но това ще се случи основно за сметка на възстановяването на икономиките на развитите страни.

Главната надежда е САЩ. Пазарът на труда и недвижими имоти там се възстановява, а това подкрепя нарасналото търсене на американските потребители. Даже съкращаването на бюджетните разходи не попречи на тази тенденция. През следващата година растежът на САЩ трябва да се ускори.

Също така от МВФ възлагат надежди на Япония, чието правителство провежда агресивна стимулираща бюджетна и монетарна политика. Тя вече съществено ускори растежа на икономиката на страната през тази година. Но през следващата 2014 година икономиката отново ще се забави, тъй като част от програмата за стимулиране, а също така увеличението на разходите, свързани с възстановяването на страната след разрушителното цунами от 2011 година, ще приключат. Освен това тогава ще бъде въведен данък потребление.

Европа също започна да се възстановява след продължителна рецесия, но деловата активност на континента и занапред ще бъде доста вяла. През второто тримесечие икономиката нарасна с 0,3% спрямо предходното. Преди това БВП на еврозоната се свиваше шест поредни тримесечия. Според предварителния индикатор възстановяването на европейската икономика ще продължи и през третото тримесечие. Но съкращаването на бюджетните разходи до ден-днешен продължава да забавя икономиката на еврозоната, особено това ще се почувства в страните от периферията.

В същото време МВФ понижи прогнозата си за растежа на развиващите се страни: растежът им ще бъде с 2,5 процентни пункта по-нисък от 2010 година. Забавянето е свързано с най-големите развиващи се икономики - страните от групата БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/.

Натискът върху развиващите се пазари расте

Основните жертви от спирането на програмата за количествени облекчения на ФЕД са развиващите се държави. Върху тях рязко нарасна натиска на финансовите пазари. Сред пострадалите се оказаха Индия, Бразилия, Индонезия, Турция и Южна Африка.

През май и юни се наблюдаваше бягство на капитал от почти всички развиващи се страни. Но през последните месеци инвеститорите концентрираха своето внимание върху тези държави, където има съществени икономически и финансови проблеми.

В резултат на това нарасна волатилността и лихвите по облигациите, а също така срив на фондовете и валутните пазари.

Очаква се, че ФЕД още през септември ще обяви за съкращаване на програмата за покупка на активи, в рамките на която регулаторът купува съкровищни бонове и ипотечни книжа за 85 милиарда долара ежемесечно. От 22 май лихвите по 10-годишните съкровищни бонове на САЩ вече нараснаха до 3%. Умерено нараснаха и лихвите и в Европа. Развитите държави привличат инвеститорите с по-високите лихви.

Инвеститорите също така имат едно на ум заради проблемите, които възникват развиващите се икономики. Те бяха засегнати от отслабналото външно и вътрешно търсене. От разпродажбите пострадаха страните с висока инфлация или значителен дефицит по външната сметка.

Светът се нуждае от смели политически решения

Много трудно можем да определи ситуацията в света като стабилна. Съкращенията на ФЕД ще задълбочат проблемите на развиващите се страни. Стабилизацията на европейските финансови пазари може да се окаже временна, ако не бъдат изпълнени някои политически обещания. Проблемите могат да започнат и в Япония, ако страната не проведе структурни реформи и не започне да съкращава бюджетните си разходи.

Светът прекалено силно разчита на нестандартната монетарна политика, която спечели време, но не излекува болестта. В МВФ съветват страните от Г-20 незабавно да проведат реформи, за да ускорят растежа и да приключат процеса на стабилизация на световната финансова система.

Развитите страните трябва да бъдат предпазливи с нестандартната монетарна политика. Трябва да се наблюдават дисбалансите, които тя поражда, а също така да се изработи ясна стратегия за изход, желателно в контакт с останалите централни банки.

САЩ и Япония трябва да разработят планове за намаляване на дълговете си. Тук ще помогнат автоматичните стабилизатори на бюджетните разходи и постигането на балансиран бюджет.

Европа трябва да провежда допълнителна стимулираща монетарна политика, може и с нестандартни методи, за да спре фрагментацията на региона. Също така си струва да се заеме с повишение на стабилността на банките и създаването на банков съюз.

Развиващите се страни се нуждаят от обмислена монетарна политика, за да предотвратят растежа на финансовите дисбаланси. Също така трябва да се заемат със структурни реформи.

Страните, чиито валути съществено поевтиняха, а пазарите им спадат, могат да предприемат умерени валутни интервенции, ако разполагат с достатъчно резерви. Това ще им помогне да предотвратят спада. Най-важното е интервенциите да не са прекалено масирани.

Бразилия, Индия, Индонезия и останалите страни страдат от висока инфлация, свързана с ограниченото предлагане. Тези страни трябва да провеждат много притеглена монетарна политика. Може би ще им се наложи да повишат, а не да свалят лихвите.

От МВФ не препоръчват да се провежда мащабна стимулираща бюджетна политика даже от тези страни, чиито бюджети са балансирани. По-добре е своята роля да изиграят автоматичните стабилизатори. Страните с дългове трябва постепенно да съкращават дефицитите си.

Страните, където особено бързо е растяло кредитирането, трябва по-строга регулация в борбата с появата на финансови рискове.

Китай, Германия и останалите икономики с големи излишъци по текущата сметка трябва да стимулират потреблението на населението и бизнеса. А Бразилия, Индия, Великобритания и страните от европейската периферия трябва незабавно да повишат конкурентоспособността си. Това ще помогне за справянето със световните дисбаланси.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички