Проблемът за Еврозоната в момента е не Гърция, а Германия


Проблемът за Еврозоната в момента е не Гърция, а Германия
Снимка:

534

Приближаващия край на плащанията по втория спасителен план за Гърция, със сигурност ще бъде съпроводен със стриктното следене за изпълнението на строгите условия поставени на Атина.

Още веднъж от Гърция се иска да ускори реформите си чрез подобряване на събираемостта на данъците и съкращаването на размера на разходите в публичния си сектор.

Най-вероятно обаче отново, ще бъде позволено да се променят условията по спасителният план и отлагането на плащанията от страна на Гърция за в бъдеще. Не бива да се учудваме, че еврото не показа почти никаква положителна реакция, след сключването на споразумението с Гърция. Това е така, защото има нещо много по-вредно за перспективите на единната валута  и това е отслабването на германската икономика.

През цялото време на дълговата криза, икономиката на Германия се считаше за силното ядро ​​на региона, не само, чрез предоставяне на средствата за спасителните планове, но и чрез добавяне на икономически растеж.

Това, обаче вече, не е така.

Последните данни показват, че германският износ е намалял с най-голям темп за последните три години, а промишленото производство е много по-ниско от очакваното, със спад от над 1,0% на годишна база.

Забавянето на икономическият растеж в Китай и слабото възстановяването на световната икономика, са в сериозна вреда на германският износ, който едва ли ще се възстанови в скоро време.

Тези опасения бяха отразени на заседанието на Европейската централна банка миналата седмица, на което председателят, Марио Драги заговори за първи път за започването на агресивни мерки за стимулиране на европейската икономика.

Драги повтори позицията на ЕЦБ от понеделник, като заяви, че основният лихвен процент ще остане "на сегашните или на по-ниски нива за продължителен период от време."

Такава е позицията и на Международния валутен фонд, от където заявиха, че по-бавен растеж в Германия в крайна сметка ще принуди ЕЦБ да охлаби своята парична политика.

В последния доклад на МВФ за еврозоната се казва, че "по-нататъшното намаляване на основния лихвен процент, включително и отрицателни лихви по депозитите на търговските банки, ще подкрепят търсенето."

С други думи, МВФ е в очакване на момента, в който ЕЦБ ще трябва да започне по-експанзивна политика за справяне с икономическият спад, дори и при риск от изригване на нова дългова криза.

Това, което бизнеса иска да чуе от ЕЦБ е, че дори ако икономиката започне да се възстановява по-добре от очакваното, а инфлацията стане по-висока от очакваната, то ЕЦБ ще остане с поетия си ангажимент за поддържане на ниски нива на лихвите.

По данни от IMM, спекулантите започват да намаляват своите дълги позиции в еврото и да увеличават късите си позиции, което прави още по-вероятно пързалката в единната валута, която започна малко повече от преди седмица да продължи.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички