Разрив между производителите и търговците в България


Разрив между производителите и търговците в България
Снимка:

556

Има ли монополи и картели от страна на търговските вериги в България, които задушават българските производители? По този въпрос позициите на производителите и на търговците са крайно различни.

Според Пламен Грозданов, представител на съюз „Произведено в България”, натискът и неравнопоставеността от страна на търговските вериги спрямо производителите е факт.

Няма равни условия за изкупуване на стоки от български производители спрямо стоки от чужди производители. По някой път изкупната цена за българските производители е в пъти по-малка, а търговските отстъпки са крайно различни, каза Грозданов в сутрешния блок на bTV. Западни фирми, които доставят на големите вериги по цял свят, плащат търговска отстъпка между 5 и 7%, а за българските фирми тя е 25 до 30%, казват от „Произведено в България”.

С тази позиция обаче категорично не се съгласи Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Матеев посочи, че е абсурд да се говори за каретели и монополи при търговските вериги. В България, каза той, има 15 търговски вериги, които оперират на територията на цялата страна и още 20 регионални. Те държат едва една трета от пазара – за какъв картел тогава става въпрос, попита той.

Пламен Грозданов обаче контрира, като посочи, че производителите отдавна са внесли в Народното събрание предложение за поправки в законодателството ни, които да защитят родното производство. Тези предложения бяха разгледани по комисиите и след това оставени „да отлежават” и то заради натиска на веригите, добави той. Матеев пък отвърна, че „отлежаването” е разумно решение, защото поправките удрят по свободната конкуренция и всъщност ще засегнат избора на българския потребител.

Проблемът на българските производители е конкурентоспособност. Тези, които не могат да се справят, фалират. С помощта на големите търговски вериги много български производители излязоха навън, на външния пазар, т.е. те успяват да прогресират, обясни Матеев.

Ако нямаше проблем, нямаше да има Европейски план за развитие на търговията на дребно, контрира Грозданов. Вносът на ключови хранителни продукти в България е огромен – 90% от свинското месо например е внос, посочи още Грозданов. Той добави, че в цял свят вече се тръгва по пътя на защита на родното, но Матеев отвърна, че историята отдаване е доказала, че няма по-добър регулатор от пазара и такива протекционистични залитания са абсурдни през 21 век.

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички