Екоскандалът ще струва на Volkswagen 14,7 млрд. долара в САЩ


Екоскандалът ще струва на Volkswagen 14,7 млрд. долара в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

3686

Скандалът с вредните атмосферни емисии ще струва на германския автомобилен концерн Volkswagen 14,7 млрд. долара само в САЩ. Тази сума фигурира в документите, които бяха официално представени в съда в Сан Франциско. Тя включва разходи за плащане на глоби, компенсации за клиенти и изтегляне на продукция, съобщава ТАСС. 

Миналата година стана ясно, че в автомобилния концерн във Волфсбург е работел софтуер, който занижава реалните показатели на изхвърляните в атмосферата вредни емисии. Проблемът с фалшифицирането на данни от екологични тестове засяга около 11 милиона автомобили в целия свят.

В началото на януари федералните власти в САЩ предявиха на Volkswagen колективен граждански иск за десетки милиарди долари.

Според изявление на министерството на правосъдието на САЩ, концернът е обвинен в нарушаване на американските закони за контрол на чистотата на въздуха и за опазване на околната среда.

Междувременно прокуратурата в германския град Брауншвайг, провинция Долна Саксония, започна разследване срещу бившия ръководител на Volkswagen Мартин Винтеркорн по подозрения в манипулиране на пазара. Винтеркорн се оттегли от ръководната си длъжност след разгарянето на „дизеловия скандал” миналата година.

След като миналата есен стана ясно, че компанията е мамила при тестовете за измерване на вредните газове, Volkswagen обяви, че работи по изясняване на нередностите, засягащи софтуера, използван в дизеловите двигатели.

Германският производител на автомобили съобщи, че ще коригира прогнозата си за резултатите за 2015 според това решение. Тогава Винтеркорн заяви, че са заделени 6,5 млрд. евро, за да се покрият разходите след установяването на нередностите.

Скандалът се разрази след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ – EPA, съобщи на 18 септември 2015 година, че VW е манипулирал данните от тестовете, което изправи компанията пред глоби за над 18 млрд. долара. Скандалът доведе до извинения, поднесени от главния изпълнителен директор на VW, който обеща да върне доверието на потребителите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички