3 причини защо завистта на работното място е полезна


3 причини защо завистта на работното място е полезна
Снимка: iStock/Guliver

5040

Завистта спада към категорията на „негативните чувства”, но въпреки това има нещо мотивиращо и градивно в нея. Д-р А.Марсдън, организационен психолог и асистент в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида, казва че ние имаме основна нужда да се чувстваме сигурни на нашето място в работната йерархия. Съответно, когато видим някой на „нашето“ ниво да получава нещо повече от нас, чувството за завист може да изплува на повърхността. А ето и кои са 3-те причини да не изпитваме вина по този повод.

Завистта помага да разберем целите си

Чувството на завист ни помага да разберем собствените си цели. В много основни терминологии завистта означава „и аз искам това”. Признавайки, че сте подразнени от постиженията на някой друг, давате знак, че това е нещо, което бихте искали да постигнете и можете да започнете да работите за него.

Води ни към успех

Марсдън казва, че завистта може да бъде мотиватор, който ви кара да постигнете повече. Проучете човека, на когото завиждате. Вижте какво прави и как е постигнал успеха си, след това се попитайте какво трябва да направите, за да преминете към следващото ниво.

Кара ни да оценим себе си

Заслепени от чуждия успех, често не отделяме време, за да помислим колко далеч сме стигнали сами. Отпразнувайте собствените си успехи, съсредоточавайки се върху сравняването на сегашното си аз със своето минало аз. Не бързайте да се фокусирате към следващата си стъпка, а си дайте време да се почувствате горди с постигнатото.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички