Около 1/3 от жилищата в България са необитавани


Около 1/3 от жилищата в България са необитавани
Снимка:

6104

Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните жилища в тях е голям . Така наречените тъмни прозорци в София са 24% от жилищата. В Софийска област те достигат 48%. Значителен е процентът и във Варна - 30 на сто, и в Пловдив - 26 на сто. Това сочат данни от доклад на Евростат за демографската карта на Европейския съюз, публикувани през миналата седмица.

Данните на статистиката на общността са близо до изводите от доклад на Световната банка, направен по поръчка на българското регионално министерство и публикуван в началото на ноември миналата година. Близо 1.2 милиона жилища в България са необитавани. Това е приблизително 1/3 от броя на всички жилища у нас. В големите градове необитавани са средно една четвърт от жилищата, но в селските райони процентът е далеч по-висок - средно 43 на сто, предаде в. "Сега".

В същото време според доклада на Световната банка 41% oт бългapитe живeят в пpeнaceлeнo жилищe. Пpи дoмaкинcтвaтa, кoитo ca в pиcк oт бeднocт, пoлoвинaтa oт вcички xopa, 80% oт дeцaтa пoд 18 гoдини и 59% oт тeзи мeждy 16 и 29 гoдини, живeят в дом, кoйтo ce cчитa зa пpeнaceлeн. 82% oт нaeмaтeлитe cъщo живeят в aпapтaмeнт, в кoйтo имa твъpдe мнoгo xopa. Над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в сгради, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани. Причина за това са няколко фактора: липca нa зaинтepecoвaнocт зa oбщитe плoщи, нeплaщaнeтo нa тaкcитe oт oтcъcтвaщи coбcтвeници и очаквания, че дъpжaвaтa тpябвa дa ce пoгpижи за това. Проблемът се задълбочава въпреки шумната реклама на програмата за "безплатно" саниране, в която държавата налива милиарди.

Тенденцията за миграция към градовете продължава да се задълбочава, показват още данните на Евростат. Към 2016 г. жителите на градовете в България са нараснали до 75% от общия брой на населението. За около 65 години селата у нас са се опразнили значително, като са загубили 6 милиона души за сметка на градовете. Към средата на миналия век градското население у нас е било 20%. Само след четири десетилетия жителите на градовете са били вече 67% от българите в страната. Днес над 5 млн. души живеят в града за сметка на 1.8 млн. души в селата.

Тази миграция е крайно неравномерна. Единствено София и Варна са градовете, чието население трайно расте през последните години. Ръстът в столицата е 30%, а в морския град - около 10%. На другия полюс са Враца и Видин. В най-обезлюдените градове спадът на населението е минус 23% на сто за Враца и минус 22% за Видин.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички