Неков: Европейското земеделие ще пострада, ако ТПТИ се приеме в сегашния си вариант


Неков: Европейското земеделие ще пострада, ако ТПТИ се приеме в сегашния си вариант
Снимка:

4139

Ако Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ се приеме в настоящия си вид, европейското селско стопанство ще се свие, а американското ще отбележи ръст. Това заяви евродепутатът Момчил Неков на конференция в столицата, посветена на ефектите от спорното ТПТИ в областта на земеделието.

По думите му особено застрашена е България, тъй като земеделието у нас не е на същото ниво като в западноевропейските държави, различните условия за производство ще доведат до неравностойна конкуренция, а високите стандарти ще бъдат занижени.

„Според различни доклади при приемането на ТПТИ в сегашния му вид Европа ще загуби 700 000 работни места, а САЩ ще спечели 500 000. Вярно е, че ЕС ще има достъп до един платежоспособен пазар, но е нужно да се изнесе повече информация за споразумението. Всички евродепутати в Комисията по земеделие са против занижаването на стандартите, а имаме подкрепа и от американски организации, които искат европейските стандарти да се въведат на територията на САЩ. Основният преговарящ – Сесилия Малстрьом – заяви, че ако по някоя глава от ТПТИ, например земеделие, има твърде много проблеми и пречки, тя просто ще бъде изключена“, каза Неков.

ЕС наистина държи най-високите стандарти по отношение на производство, биотехнологии, неизползване на химикали, хуманно отношение към животните, което съвсем не може да се каже за Щатите. Могат да се дадат няколко примера. В САЩ масово свинете и телетата се инжектират с хормони, докато в ЕС това е абсолютно забранено. В Щатите след кланетата птиците се дезинфекцират с хлор, което е потенциално опасно за консуматора, а в ЕС това се прави само и единствено с гореща вода. На Стария континент не се използва и ГМО във фуражите, което е практика зад океана.

„Имаме едно противоречие – фокусът на ТПТИ е конкуренцията, а в Общата селскостопанска политика на ЕС се залага на подкрепа за малките и средни предприятия, биопроизводство. Това означава, че при приемане на споразумението ще са нужни сериозни хармонизации от страна на ЕС“, заяви проф. Светла Бъчварова, зам.-председател на парламентарната комисия по земеделието и храните.

Според доц. Диляна Митова от Института по аграрна икономика България би имала икономически ползи от партньорството, но само ако българският потребител бъде защитен и се запазят стандартите за качество. „Делът на земеделието в БВП на България е 4,9%, в него са заети 20% от трудоспособните лица. Търговията ни със САЩ е интензивна и диверсифицирана, а най-конкурентните ни стоки на американския пазар са тютюн, сирена, билки, вина. С махането на митата търговията ще се улесни още повече“, коментира тя.

Според д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, хората от земеделските браншове у нас не са добре запознати с евентуалните ползи или рискове от ТПТИ. „Щатите използват ГМО почти навсякъде и понеже са по-силна икономика, предполагам, че ще трябва да се хармонизираме спрямо тях. Личното ми мнение е, че ако споразумението се приеме в сегашния си вид, това ще бъде пагубно за българския потребител, тъй като той е беден и му се налага да купува най-евтиното, а най-евтиното ще бъдат ГМО стоките, натъпкани с хормони“, заяви тя.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички