Парадоксите в българското земеделие - уедряване на стопанства и масов внос


Парадоксите в българското земеделие - уедряване на стопанства и масов внос
Снимка: Gettyimages

3931

България е парадоксална страна по отношение на аграрната си политика, сочи нов доклад на Института за икономически изследвания при БАН, представен днес.

Причините за това са няколко. На първо място е уедряването на стопанствата. Оказва се, че средният им размер у нас е 6240 дка, като по този показател задминаваме дори САЩ - държавата с най-добре развито селско стопанство в света. Там стойността е малко над 5000 дка.

Вторият парадокс е, че у нас се развива монокултурно земеделие с основен продукт зърното, при положение, че това не би трябвало да е характерно за нашия регион. 

Особено притеснителен е третият парадокс, според който у нас масово се внасят селскостопански стоки. През миналата година например едва 7% от ябълките в магазините са били български. Същото важи за 22% от доматите, 33% от месото, 44% от млякото. А дори с основен продукт на производство зърното хлябът у нас се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени миксове.

Според доклада през последните години сбърканият модел в земеделието е лишил икономиката от поне 10 млн. лева добавена стойност и от половин милион работни места.

Влияние на емиграцията върху трудовия пазар

Икономистите от БАН са изследвали и влиянието на емиграцията върху пазара на труда в България. 

Проблемът се крие в устойчивостта на емиграцията, тъй като тя изтощава трудовите ресурси на страната. Най-много млади хора са напуснали страната, а само в две възрастови групи (35 -39 г. и 60 -64 г.) има прираст на населението." Това сочи, че работната сила в България застарява", заяви проф.д-р Искра Белева.

По думите ѝ трябва да се работи активно за компенсиране на трудовите ресурси. Една от важните мерки е половин милион българи, които изобщо не фигурират в пазара на труда – нито работят, нито са регистрирани в бюрата по труда, да се привлекат по някакъв начин да започнат работа.

"Доходите от труд в България може да достигнат 50 на сто от европейските към 2030 година. Годишният доход за семейство с двама работещи на пълен работен ден и две деца - 2001 година у нас е бил 19 пъти по-нисък по данни на Евростат. Следва процес - 2014 година, при който ясно се вижда догонващата динамика на доходите от труд в България. Така през 2014 година доходът от труд за същия вид семейство е вече 6,2 пъти по-нисък. У нас нарастването е с близо два пъти, в ЕС - то е само 15 %", каза още Белева.

Според нея политиките на държавата трябва да се насочат в три посоки: контрол на емиграционната вълна (например младите хора да са задължени да специализират няколко години в България), емиграционните потоци (да се направи ясна концепция какви имигранти искаме да привлечем, за да компенсираме липсата на кадри) и работа в диаспората (поддържане на връзка с българите в чужбина).

По региони

"Напусналите страната българи са около 1 млн. души. Усещането, че са повече, идва от циркулиращите - хора със сезонни ангажименти в чужбина", обясни проф. д-р Веселин Минчев.

13 от областите в страната са изоставащи, сочат данните на БАН. Разликата в икономическо отношение не е север - юг, а запад - изток, като неизненадващо най-зле е ситуацията в Северозападна България. 

Българите продължават масово да разчитат на паричните трансфери на свои роднини от чужбина. Най-много трансфери привлича Южен централен регион. В изоставащите области парите от емигрантите се използват за здравеопазване и образование, а в останалите - за потребление, погасяване на заеми и др.

Развитие на икономиката

В 3 основни насоки трябва да се работи, за да се подобри икономиката на страната - материални ресурси, човешки ресурси и инвестиции. "Нужен е по-добър баланс на материалните ресурси, развитие на едро земеделие и на средни и малки предприятия. Трябва и по-висока ефективност на инвестиции, които да водят до видим растеж в селското стопанство", завърши проф. Белева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички