Нужно ли България да влиза в Европейския банков съюз?


Нужно ли България да влиза в Европейския банков съюз?
Снимка: Getty Images

4953

Влизането на България в Европейския банков съюз има смисъл. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк" по време на време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска". Според него това ще има положителен ефект, защото политиците няма да могат да се намесват в дейността на банките, а банковият регулатор отново да може да изпълнява ролята си у нас.

Павлов отбеля, че в България явно има проблем с банковия надзор и определи като престъпления лошите практики, които са се случвали в Корпоративна търговска банка при оценяването на активите.

"Несъбираемите кредити без съмнение са проблем", каза още Павлов. По думите му обаче банките не могат да си позволят да обявяват състоянието на проблемите си. "Ясно е, че в условията на криза достъпът на капитал е труден. Лесно може да се изпадне в ситуация, в която публичният сектор да се окаже единственият източник на капитал, ако стигнем до едно голямо признаване на загуби", каза Павлов, говорейки по време на панела "Финансовият надзор: рамка или възможност“.

Надзорът трябва да налага ограничения, но той може да бъде предпоставка за появата на един прозрачен и добре отчетен бизнес. Това мнение изрази зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов. По думите му КФН е добре интегрирана в европейските структури за небанков контрол.

"Регулациите не могат да създадат търсене", все пак отбеляза Савов, говорейки за плана "Юнкер" и създаването на европейски пазар, до който всички инвеститори ще имат достъп. "Когато няма друго, поне от някъде да тръгнат нещата", допълни той.

"Трябва да се примирим, че регулациите ще станат по-сложни и по тежки", заяви Савов, добавяйки, че трябва да се научим да работим в тази действителност в Европа.

Според икономиста Любомир Дацов изпращането на апликационна форма за влизане в Европейския банков съюз е политическо, но не реално решение за справяне с проблемите на българската банкова система.

Той изтъкна, че проблемът на Европа не са регулациите, но трябва да се извършат структурни реформи.

По време на конференцията Жан-Мари Деманж, ръководител регионална икономическа служба на Франция в България, също говори за проблемите с банковия надзор, като обърна внимание на фалита на Корпоративна търговска банка у нас и невъзможността на БНБ да се справи с кризата след това. 

Деманж коментира, че при разглеждането на ситуацията с изпадналата в несъстоятелност банка е открил редица проблеми. По думите му е имало проблем с неефективния банков надзор, неефективно е било управлението на кризата в банковата система, както и имало проблем с надзора над управителния съвет на БНБ. 

При случая КТБ БНБ е трябвало да действа светкавично, каза още Деманж. По думите на експерта е трябвало преди това Българската народна банка да обърне внимание, че необложените кредити в БНБ са малко и че лихвата е твърде висока. Според него също така бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев не е трябвало да бъде единствената изкупителна жертва. Нужно е да се търси колективна отговорност, смята Деманж. "Трябва да се възстанови доверието в българската банкова система", обобщи Жан-Мари Деманж. 

Автор: Петя Бързилска

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички