Бедност и лошо управление - факторите, които дърпат България надолу


Бедност и лошо управление - факторите, които дърпат България надолу
Снимка: БГНЕС

2618

България е на едно от последните места след страните от Европейския съюз в класацията за благосъстояние на института „Легатум“, част от едноименната частна инвестиционна фирма.

Според общата класация България се нарежда на 57-о място от 149 държави. Въпреки регистрираното подобрение през последните десет години, като причина за относително недобрите резултати на страната институтът посочва бедността и лошото държавно управление.

Класацията е изготвена на базата на девет подиндекса, включващи качество на икономиката, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, сигурност, лични свободи, социален капитал и околна среда, съобщава БГНЕС.

„България изостава от другите държави в ЕС сред подиндексите, най-вече при управлението, здравеопазването и личните свободи. Преминаването към демократично управление и свободна пазарна икономика е по-бавно в България, отколкото в други регионални държави и страната остава една от най-бедните и най-корумпирани в ЕС“, се казва в оценката на „Легатум“.

Авторите посочват, че особено притеснителен е спадът в показателите на страната по отношение на управлението, където се наблюдава понижение с 25 места (78-о място). „Това е една от най-корумпираните страни в ЕС и има малък прогрес при справянето с корупцията... България също така има и най-слабото върховенство на закона в ЕС, въпреки че е направила прогрес през последните години“, се казва в индекса.

Като пример се дава Румъния, която се присъединява заедно с България в ЕС през 2007 г., и отбелязва „по-голям прогрес при установяването на динамична бизнес среда и справяне с корупцията“.

В сравнение с Румъния страната ни изостава и по отношение на бизнес средата. По този показател България е назад с шест места, нареждайки се 71-ва. Румъния е на 41-о място.

Като препоръка за подобряване на благосъстоянието в страната институтът посочва провеждането на реформи, които не само да стимулират растежа, но и да адресират разпространената в страната бедност.

Въпреки че се наблюдава подобрение от 2013 г. по отношение на безработицата, която в момента е 11,6%, както и стабилизиране на икономиката и връщане към растежа, липсва концентрирана политика, която да увеличи растежа и конкурентоспособността.

Корупцията е проблем, който ограничава икономиката. В същото време антимонополните закони на страната са едни от най-лошите в ЕС, посочват от института.

При отделните подиндекси страната ни се представя най-добре в графите образование и околна среда. Там се нареждаме съответно на 39-о и 41-о място. Най-лошо представяне България има в графата социален капитал и здравеопазване, където сме на 111-о и 91-о място.

По отношение на общата тенденция за нарастване на благосъстоянието паралелно с БВП България се намира под нейните стойности, което означава, че страната не може да осигури необходимото благосъстояние за своите граждани.

Нарастващата бедност също е значителна причина за тревога, посочва „Легатум“. Според индекса 22% от населението на страната живее под прага на бедността, докато 2% са под абсолютния праг – това са най-високите проценти за целия ЕС. Само 5% от участвалите в проучването отбелязват, че живеят комфортно със средствата, които получават в момента.

Най-голямо подобрение страната има по отношение на околната среда, където страната се изкачва с 66 места от 2007 г. насам до 41-во. Индексът отбелязва като положителна тенденция намаленото замърсяване на въздуха. Ако през 2007 г. 41,2% от населението е било изложено на замърсяване над заложените от Световната здравна организация (СЗО) нива, то сега този процент е 15,5%. Отбелязва се прогрес и по отношение на справянето с отпадните води.

„Туризмът е разрастваща се индустрия в България, най-вече по крайбрежието, така че запазването на околната среда е от нарастващо значение“, казват от института.

Най-добро представяне в общата класация имат нова Зеландия, Норвегия и Финландия, които заемат челната тройка. Сред балканските държави най-нагоре в класацията застават Кипър (33-о място), Хърватия (43-о място) и Гърция (44-о място). При балканските държави преди нас се нареждат и Румъния (50-о място) и Македония (53-о място).

След България са Черна гора (58-о място), Сърбия (66-о място) и Албания (74-о място).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички