Цената на петрола се понижава след данните за високата инфлация в САЩ


Цената на петрола се понижава след данните за високата инфлация в САЩ
Снимка: iStock

997

Цените на петрола се понижават в сряда, след като Американския петролен институт (API) обяви, че запасите от суров петрол са се повишили повече от очакваното миналата седмица, докато инвеститорите понижиха очакванията си за разхлабване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, пише Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 2 цента, или 0,02%, до 82,75 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 1 цента, или 0,01 до 77,86 долара за барел.

„Ралито беше прекъснато от данните за по-високата от очакваната инфлация в САЩ, която вероятно ще отложи намалението на лихвените проценти“, заяви ръководителят на екипа за енергийния сектор на DBS Bank Сувро Саркар.

„В допълнение, тази седмица петролните запаси могат да изненадат с по-високо от очакваното повишение, а прекъсването на работата на рафинерията на BP в Уайтинг също няма да помогне на търсенето“, посочи той.

Снимка: iStock

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 8,52 млн. барела през седмицата, приключила на 9 февруари, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт, публикувани късно във вторник.

Този ръст беше много по-голямо от увеличението с 2,6 млн. барела, което очакваха анализатори, анкетирани от Reuters.

„Нарастването на запасите от суровия петрол ще предизвика мечи настроения на пазара То обаче беше компенсирано от големи спадове при нефтопродуктите“, коментираха анализатори на ING в бележка, добавяйки, че данните вероятно са отражение на прекъсването на рафинерията в Уайтинг с капацитет от 435 000 барела на ден.

Данните на API показват, че запасите от бензин са намалели със 7,23 млн. барела, а запасите от дестилати са спаднали с 4,02 млн. барела, като и двата спада са много по-големи от очакванията на анализаторите.

Официалните данни от Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ ще бъдат публикувани в сряда.

Снимка: iStock

Резултатите за инфлацията от вторник оказват влияние и върху пазара като показаха, че потребителските цени в САЩ са останали високи миналия месец. Инвеститорите в момента очакват централните банкери на Фед да отложат намалението на лихвените проценти, потенциално забавяйки икономическия растеж и търсенето на петрол.

На фона на очакванията за намаляване на лихвите, доларът се засили до тримесечен връх. По-силният долар обикновено оказва влияние върху търсенето на петрол сред купувачите с други валути.

Анализаторите на ANZ заявиха, че цените са отслабнали отчасти заради притесненията за предлагането от членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), въпреки цялостната възходяща перспектива за търсенето в месечния доклад на групата във вторник.

„Месечният доклад на ОПЕК за пазара на петрол... повдигна някои опасения за придържането на групата към скорошните съкращения на производството. Само Кувейт и Алжир са изпълнили своя дял от съкращенията, а добивът на Ирак е доста над договорената квота“, коментираха анализатори на ANZ в клиентска бележка.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напрежението в Червено море повиши цената на петрола в азиатската търговия

Цената на петрола се понижи, след като Израел обяви, че е приключил с ударите в Газа

Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст

Петролът поскъпва, подркепен от отслабващия долар и отказа на Израел за примирие

Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното

Цените на петрола се покачват в очакване на примирие между Израел и "Хамас"

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички