Напрежението в Червено море повиши цената на петрола в азиатската търговия


Напрежението в Червено море повиши цената на петрола в азиатската търговия
Снимка: iStock

1133

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник на фона на опасенията, че напрежението в Близкия изток може да наруши предлагането. Несигурността относно скоростта на потенциалните понижения на лихвените проценти в САЩ и последващото въздействие върху търсенето на гориво обаче ограничи ръста на цените, предава Reuters.

Фючърсите на сортът Брент поскъпна с 26 цента или 0,32% до 82,26 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 28 цента или 0,36% до 77,20 долара за барел.

Цените на петрола бяха почти стабилни по време на търговията в понеделник, след като нараснаха с 6% миналата седмица, като конфликтът в Близкия изток поддържа цените високи.

Поддържаните от Иран йеменски хути изстреляха две ракети в понеделник по пътуващ за Иран товарен кораб в Червено море. Групата атакува международни кораби с търговски връзки със САЩ, Великобритания и Израел от средата на ноември в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и „Хамас“.

Снимка: iStock

Ход на САЩ за затягане или засилване на прилагането на санкциите срещу Иран би повлиял на доставките на петролния пазар.

Притесненията относно лихвите обаче ограничиха повишеноето на цените. Федералният резерв на Ню Йорк заяви, че януарското проучване на очакванията на потребителите показва, че перспективите за инфлацията за 1 и 5 години са непроменени, като и двете остават над целта на Фед от 2%.

Ако притесненията за инфлацията забавят намаляването на лихвените проценти на Фед, това може да ограничи търсенето на петрол чрез забавяне на икономическия растеж.

Данните за инфлацията в САЩ се очакват по-късно днес, докато данните за инфлацията в Обединенто кралство и за БВП на еврозоната трябва да бъдат публикувани в сряда.

Участниците на пазара очакваха данни от индустрията за запасите от суров петрол в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес. Четирима анализатори, анкетирани от Reuters, изчислиха, че запасите от суров петрол са нараснали с около 2,6 млн. барела през седмицата до 9 февруари.

Снимка: iStock

Организацията на страните износителки на петрол също трябва да публикува своя месечен доклад за пазара на петрол днес. Членът на ОПЕК Ирак заяви в понеделник, че е ангажиран с решенията на организацията и с производството от не повече от 4 млн. барела на ден.

„Това, което ще представлява по-голям интерес през следващите седмици, е какво ще решат да направят ОПЕК+ с техните доброволни съкращения на доставките, които изтичат в края на март“, отбелязаха анализатори на ING в бележка от вторник.

„Нашият баланс показва, че пазарът ще има излишък през второто тримесечие на 2024 г., ако групата не успее да прехвърли част от тези съкращения.“

През ноември ОПЕК+ се съгласи на доброволни съкращения на добива на обща стойност около 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на тази година.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се понижи, след като Израел обяви, че е приключил с ударите в Газа

Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст

Петролът поскъпва, подркепен от отслабващия долар и отказа на Израел за примирие

Цената на петрола се покачва заради ръста на американските добиви с по-малко от очакваното

Цените на петрола се покачват в очакване на примирие между Израел и "Хамас"

Цените на петрола тръгнаха нагоре, заради нарастващото напрежение между САЩ и хутите

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички