Лондонската фондова борса вече не е най-голямата в Европа


Лондонската фондова борса вече не е най-голямата в Европа
Снимка: iStock

6874

Великобритания загуби титлата си на най-големия пазар на акции в Европа в полза на Франция, тъй като опасенията за икономическия растеж натежават върху активите на Острова, докато облекчаването на строгите мерки срещу Covid в Китай стимулира акциите на френските производители на луксозни стоки, пише Bloomberg.

Общата пазарна стойност на първичните листвания в Париж изпревари тази на Лондон в щатски долари, според индекс, съставен от Bloomberg.

Фокусираните върху вътрешния пазар британски акции се сринаха тази година, докато големите френски производители на луксозни стоки като LVMH и собственикът на Gucci Kering наскоро се възползваха от оптимизма за потенциалното облекчаване на политиката на Китай за нулев Covid.

Валутният пазар също работи в полза на Париж. Неуспешната данъчна реформа на бившия британски премиер Лиз Тръс (която в крайна сметка ѝ струва поста) и последвалата буря на финансовите пазари на Острова сринаха британския паунд до най-ниското ниво от 1985 г.

Британските компании със средна капитализация бяха смазани тази година поради прогнозите, че британците ще бъдат по-силно притиснати от нарастващите разходи за енергия, докато британските собственици на жилища са изправени пред скок във вноските по кредити заради силно разпространеното отпускане на ипотечни заеми с плаващ лихвен процент в страната.

Само за около 3 седмици, след като Тръс стана премиер, пазарите на акции и облигации във Великобритания загубиха общо около 500 милиарда долара, като доверието на инвеститорите беше разбито от плановете за намаляване на данъците. Уволниха британския финансов министър Куаси Куартенг

Това оставя британския индекс за компании със средна капитализация FTSE 250 да се търгува с 30% по-ниско спрямо бенчмарка MSCI World, което е най-голямата разлика от периода на dotcom балона в началото на 2000-те години, писа Goldman Sachs по-рано този месец. "Смятаме, че тази отстъпка е заслужена предвид слабите перспективи за растежа на Обединеното кралство, нивото на паунда и рисковете от спад", посочва пазарният стратег Шарън Бел.

Британските фондови пазари са изгубили около 1,5 трилиона долара от пазарната си стойност, откакто британците гласуваха да напуснат Европейския съюз през 2016 г. Британските акции в момента струват около 2,821 трилиона долара в сравнение с около 2,823 трилиона долара за френските акции, по данни на Bloomberg. Какво се случи със заплатите във финансовия сектор на Острова - четете тук

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Продадоха италианската фондова борса за 4.4 млрд. евро

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички