Омбусманът призова КЗК да провери за картел при продажбата на дърва за огрев, пелети и въглища


Омбусманът призова КЗК да провери за картел при продажбата на дърва за огрев, пелети и въглища
Снимка: БГНЕС

5013

Да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление – дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно, настоява Ковачева. Поводът за препоръката са постъпващите в институцията на омбудсмана множество жалби и сигнали от граждани заради ограничено предлагане на пазара и повсеместното увеличение на крайните цени на твърдите горива за хората у нас. Недостиг на дърва за огрев: Цените скачат, чака се със седмици

"Останаха некомпенсирани от държавата хората, които се отопляват на твърдо гориво. Многократно ме сезираха със жалби, защото на тях никой не им помогна през изминалия отоплителен сезон", мотивира се проф. Ковачева. Спират социалните помощи за дърва и въглища

Тя подчертава, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Цените скочиха двойно

В препоръката до КЗК омбудсманът алармира, че граждани сигнализират за значително, масово и трайно поскъпване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови нужди на територията на цялата страна, като според тях тези неблагоприятни процеси са започнали още в края на летния сезон през 2021 г. и ескалират в периода от м. октомври 2021 г. досега. Дървата за огрев поскъпнаха двойно

"Така например съобщават, че в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб. м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Потребители посочват актуални цени на дървата за огрев през настоящия месец в диапазона 180-220 лв./пр. куб.м. Тази информация се потвърждава и от публично достъпни източници", пише омбудсманът. Цената на дървата за огрев скочи драстично, къде са най-евтини?

Диана Ковачева подчертава още, че граждани я информират и за увеличение на цените на пелетите за отопление – от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г., до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.

Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора.

"Налага се мнението, че ограниченото предлагане и повишенията на цените не могат да се обяснят с обективни причини, тъй като дървата за огрев и дървесината за производство на дървесни пелети са от местен български добив. Нещо повече, според публични данни държавните горски и ловни стопанства са увеличили плановете си за добив на дърва за огрев за директна продажба на населението през 2022 г. с около 10% спрямо отчетените 926 хил. пр. куб. м за 2021 г.", допълва в препоръката си общественият защитник. Свалят драстично цената на дървата за огрев

Ковачева подчертава още, че когато не са налице обективни фактори за трайното, значително и повсеместно поскъпване на твърдите горива, следва да се предположи, че то е вследствие антиконкурентно поведение на участниците на съответните пазари. Според нея, това противоречи на нормативното изискване за добросъвестна търговска практика и оказва влияние върху икономическото поведение на потребителите.

"Особен случай в разглежданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови нужди. На пазара на дребно тези горива са главно от внос, а поскъпванията се обясняват с търговската конюнктура в Югоизточна Европа", посочва още омбудсманът.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79319
 • GBP
  1
  2.32712
 • JPY
  100
  1.13487
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички