Борисов: Българските инженери са иновативни, правят велики неща


Борисов: Българските инженери са иновативни, правят велики неща
Снимка: Министерски съвет

2762

Българските инженери са много иновативни и трябва да се гордеем с това. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на първия инженеринг център на Bosch в "София Тех Парк", съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов определи като най-голямата гордост факта, че алгоритмите в най-новите автомобили, които сега започват да се произвеждат, са създадени от българи. "Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават", посочи той.

Целта на центъра в София е да се превърне във водещ IT глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили. Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България. До 2023 г. в центъра ще работят над 500 високо квалифицирани инженери.

Според него новооткритият център ще работи много години напред и ще създава високотехнологичен продукт.

"Преди 7-8 години тук бяха военни казарми и на това затънтено място се изгради това, което виждате днес. Правят се велики неща тук. На 100 метра от тук е един от аутсорсинг центровете на Световната банка, малко по-надолу ще бъде изграден и един от суперкомпютрите, които всеки един от вас ще може да ползва 24 часа/7 дни в седмицата", заяви премиерът Борисов.

"В България има сигурно над 250 автомобилни завода", добави той. Премиерът коментира и факта, че загубихме битката срещу Турция за новия завод на Volkswagen, като заяви, че България има само една слабост по този въпрос – че спазва европейските изисквания.

По думите му усилията на правителството вече се възнаграждават, а все повече млади хора започват да се връщат в страната заради високото заплащане и добрия начин на живот.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички