Трябва да сменяте чаршафите си по-често, отколкото си мислите

Трябва да сменяте чаршафите си по-често, отколкото си мислите
Източник: iStock/Guliver

Хората прекарват около една трета от живота си в леглото. При нередовна смяна на чаршафите в него обаче се създава цял един свят от микроорганизми, които могат да навредят на здравето на човек. Това разкри микробиолога от Нюйоркския университет Филип Тиерно, цитиран от Business Insider.

За да се избегне това, специалистът съветва чаршафите да се подменят всяка седмица или най-много на две седмици.

Хората естество отделят около 26 галона пот в леглото всяка година. Когато времето е горещо, тази влага се превръща в идеална среда за бактерии. Скорошно изследване разкри, че във възглавници, използвани с години, могат да се развият до 17 различни вида микроорганизми.

5 уреда, които харчат ток дори и изключени

Сигурно сте чували, че много от електрическите уреди продължават да хабят енергия дори когато сме натиснали копчето...

Освен че самите ние отделяме различни секрети, докато спим, в кревата ни има и прах и други потенциално вредни частици. Това може да бъде опасно за хора с алергии и не само. Почти всички, които спят на непрани чаршафи, страдат най-малко от раздразнено гърло.

„Ако докоснете мръсотия на улицата, ще искате да си измиете ръцете, нали? Бъдете сигурни, че ако можехте да видите какво има в леглото ви при несменени чаршафи, ще се поколебаете дали наистина да легнете в него“, казва Тиерно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.