Отиде си Лий Якока, една от легендите в автомобилния бранш

Отиде си Лий Якока, една от легендите в автомобилния бранш
Източник: Getty Images/Guliver

Една от ключовите фигури в американската, а в и световната автомобилна индустрия - Лий Якока, е починал на 94-годишна възраст. Това са съобщили негови близки пред The Washington Post.

Якока е бизнесменът зад създаването на емблематичния Ford Mustang и човекът, помогнал за спасяването на Chrysler, когато компанията бе в затруднения.

Причината за смъртта са усложнения на болестта на Паркинсон, от която е страдал Якока.

Той започва кариерата си в автомобилната промишленост през 1946 година във Ford първо като инженер, а след това работи в екипите по продажба и маркетинг. Именно там разгръща талантата си и още през 1956 година предлага схемата за продажба на автомобили на лизинг. Спасява Chrysler, след като извива ръцете на Конгреса на САЩ, за да отпусне заем за компанията и това го издига на пиедестала в света на автомобилната промишленост.

Якока напуска компанията в началото на 90-те години и се опитва да я купи заедно с милиардера Кърк Керкориян, но не успява.

Той има две дъщери от първия си брак със съпругата си Мери, която умира от диабет. По-късно Якока създава фондация за борба с болестта. Жени се още два пъти, като първият от тези бракове е съвсем кратък и е анулиран, а вторият завършва с развод.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.