Шефката на IBM Джини Ромени: Има криза на уменията

Шефката на IBM Джини Ромени: Има криза на уменията
Източник: Getty Images/Guliver

Започва нова ера в развития свят, в която интернет ще бъде вплетен още по-тясно във всеки аспект на животите ни и множество професии ще бъдат заменени от технологиите, включително изкуствен интелект.

Коментирайки тези тенденции на Световния икономически форум в Давос, изпълнителният директор на IBM Джини Ромети заяви, че е от огромна важно служителите да не бъдат изместени.

"Голяма част от обществото не смята, че тези промени са за добро. Имаме дълг. Технологиите се развиват по-бързо, отколкото човек може да придобие дадени умения. И това причинява криза на уменията", смята тя.

По думите ѝ ще се увеличават професиите в технологичният сектор, за които няма нужда от висше образование, например в облачните технологии. IBM има няколко програми за преквалификация на хора на средна възраст. Според нея бизнесите трябва да помагат при промяната и корпоративният свят трябва да не гледа само кадрите, завършващи водещи университети. "Трябва да изменим парадигмата си на наемане", убедена е Ромети.

"Като компания ние смятаме, че ако не разрешим проблема, тази пропаст в уменията, която се получава, ще настъпи хаос. Трябва да се намери път за хората", допълни тя. 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.