Coface: Войната ще има негативно влияние върху икономиката на Израел


Coface: Войната ще има негативно влияние върху икономиката на Израел
Снимка: Getty images

3035

Войната в Израел ще има негативно влияние върху израелската икономика, която вече показва признаци на забавяне, сочи анализ на кредитния застраховател Coface. Безпрецедентният мащаб и интензивност на нападенията от терористичната групировка „Хамас“ биха могли да предизвикат продължителен конфликт между двете страни. Такава оценка на рисковете направиха експертите по кредитно застраховане от Coface във връзка с атаките на палестинските въоръжени групировки в Израел от 7 октомври тази година.

Израелските власти са задействали чл. 40, който позволява на правителството да разпореди „значителни военни действия, които могат да доведат до война с вероятност, близка до сигурната“. Макар и засега да не се очаква конфликтът да прерасне в регионален, изключителният характер на атаките на „Хамас“ и ответният израелски отговор повишават вероятността за участие на ливанската шиитска бойна организация „Хизбула“, Иран и САЩ.

Снимка: Coface

Според експертите войната при всички случаи ще окаже отрицателно въздействие на израелската икономика. Шекелът достигна най-слабото си ниво от началото на 2016 г. и се търгуваше на ниво 3,96 за долар, или с 3,2% по-ниско спрямо края на финансовия ден миналата сряда, 11.10. 5-годишните суапове за кредитно неизпълнение (CDS) нараснаха с 93 базисни пункта до 88,5. Още преди нападението корпоративните печалби бяха подложени на натиск заради повишенията на лихвените проценти от Централната банка (до 4,75% през септември 2023 г., от 0,1% през април 2022 г.) и несигурността в политическата среда, породена от съдебната реформа. Това доведе до повишен риск от несъстоятелност, особено в секторите на ИКТ и строителството.

ОЩЕ: Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Според Coface не е изключена и възможността Израел да се окаже във война на няколко фронта, тъй като „Хамас“ призова палестинци и араби от други държави да се присъединят към операцията. Всяко разширяване на конфликта към Иран би довело до затваряне на Ормузкия проток – жизнено важен път за световната петролна индустрия, което ще се отрази на цените на петрола.

Снимка: Getty Images

Освен това мобилизацията от Израел на 360 000 резервисти (подготвяйки се за очакваната сухопътна операция в Газа), ще повлияе върху икономическата активност. Военната обстановка ще има отрицателно въздействие върху чуждестранните инвестиции и туризма, но отбранителната индустрия ще бъде повлияна положително. Инфлационният натиск също се очаква да нарасне. Преди нападенията прогнозите на Coface показваха 3% ръст на БВП на Израел през 2023 г. и +3,5 % през 2024 г., след като през 2022 г. се увеличи с 6,5%. В момента експертите променят изчисленията, но степента на понижение на показателя зависи най-вече от променящата се ситуация и продължителността на конфликта. Очаква се средногодишната инфлация да бъде 3,5% през 2023 г. (след 4,4% през 2022 г.) и 2,5% през 2024 г., като има риск тя да се повиши допълнително.

ОЩЕ: Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Нападенията вероятно ще повлияят и на перспективите за евентуално споразумение между САЩ и Иран. През септември 2023 г. САЩ одобриха американско-иранско споразумение за размяна на затворници, съгласно което на петима американски граждани, задържани от Иран, беше разрешено да напуснат страната в замяна на прехвърлянето на 6 млрд. долара ирански активи, замразени в южнокорейски банки. Известно е, че Иран подкрепя ислямистки групи, противопоставящи се на Израел. Страната обаче отрича да е пряко замесена в нападенията на „Хамас“. Като се имат предвид критиките срещу администрацията на Байдън, по отношение на преговорите с Иран, всяка сделка между САЩ и Иран (включително връщане към официално известния Съвместен всеобхватен план за действие, от който САЩ едностранно се оттеглиха през 2018 г.), ще бъде трудна. През август 2023 г. добивът на петрол в Иран нарасна до 3,15 млн. барела на ден – най-високото ниво от 2018 г., но всяко затягане на санкциите на САЩ може да обърне положителната тенденция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

Как се финансира "Хамас"?

Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички