Как се финансира "Хамас"?


Как се финансира "Хамас"?
Снимка: Getty Images

8994

Палестинската военна групировка "Хамас" използва глобална финансова мрежа, за да пренасочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски държави, като прехвърля парични средства през тунели в Газа или използва криптовалути, за да заобиколи международните санкции, пише Reuters, като се позовава на експерти и официални лица.

Въпреки това "Хамас", която управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след безчинствата на въоръжените лица на групировката, които убиха стотици израелци, предимно цивилни. Израел от своя страна отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.

По-рано тази седмица израелската полиция съобщи, че е замразила банкова сметка в Barclays, за която властите твърдят, че е свързана с набирането на средства за "Хамас", и е блокирала сметки за криптовалути, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките и каква е стойността на активите.

ОЩЕ: Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Кой финансира Хамас? Глобална мрежа от криптовалути, пари в брой и благотворителни организации
Палестинската войнствена групировка Хамас използва глобална мрежа за финансиране, за да пренасочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски държави, като прехвърля пари в брой през тунели в Газа или използва криптовалути, за да заобиколи международните санкции, твърдят експерти и служители.
Въпреки това Хамас, която управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след безчинствата на въоръжените лица на групировката, които убиха стотици израелци, предимно цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.
По-рано тази седмица израелската полиция съобщи, че е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства от Хамас, и е блокирала сметки в криптовалута, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките или стойността на активите.
Този ход даде представа за сложната финансова мрежа, отчасти законна, отчасти скрита, която е в основата на Хамас или Движението за ислямска съпротива и неговото правителство в ивицата Газа, което то управлява от 2007 г. насам. 
Матю Левит, бивш служител на САЩ, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от бюджета на Хамас, възлизащ на повече от 300 млн. долара, идва от данъци върху бизнеса, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.
През февруари миналата година Държавният департамент заяви, че Хамас набира средства в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.
Ройтерс не успя да се свърже с представители на Хамас за коментар за тази статия. В миналото Хамас е заявявал, че финансовите ограничения, наложени на неговите дарители, са опит да се неутрализира законната съпротива срещу Израел.
Хамас, санкционирана като терористична организация от САЩ и страни като Великобритания, все по-често е използвала криптовалути, кредитни карти или измислени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения, каза Левит.
"Хамас е един от най-успешните потребители на криптовалути за финансиране на тероризма", каза Том Робинсън, съосновател на изследователската фирма за блокчейн Elliptic.
Тази година обаче Хамас заяви, че ще се оттегли от криптовалутите, след поредица от загуби. Системата за водене на счетоводни книги на криптовалутата може да направи такива трансакции проследими.
Изследователите на блокчейн TRM Labs заявиха тази седмица в изследователска бележка, че набирането на средства от криптовалути преди това се е увеличило след кръгове на насилие, включващи Хамас. След сраженията през май 2021 г. контролираните от Хамас криптоадреси са получили повече от 400 000 долара, казаха от TRM Labs.
След насилието от миналия уикенд обаче известните групи за подкрепа, свързани с Хамас, са прехвърлили само няколко хиляди долара чрез крипто, отбеляза TRM.
"Една от вероятните причини за малкия обем на даренията е, че израелските власти се насочват към тях незабавно", заяви TRM, като добави, че през последните години Израел е конфискувал криптовалута на стойност "десетки милиони долари" от адреси, свързани с Хамас.
Между декември 2021 г. и април тази година Израел е конфискувал почти 190 криптографски сметки, които според него са били свързани с Хамас.
КОРАБИ И СНАРЯДИ
Независимо дали чрез криптовалута или по друг начин, съюзниците на Хамас са намерили начини да доставят пари до Газа. Държавният департамент на САЩ заяви, че Иран предоставя до 100 млн. долара годишно в подкрепа на палестински групи, включително Хамас, и посочи методи за преместване на парите чрез подставени лица, корабни транзакции и благородни метали.
Иранските власти не отговориха веднага на молбата за коментар.
До миналата година Хамас е създал тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 млн. долара в дружества от Турция до Саудитска Арабия, заяви Министерството на финансите на САЩ, което обяви санкции срещу фирмите през май 2022 г.
Израел отдавна обвинява иранските духовни управници, че подклаждат насилието, като доставят оръжия на Хамас. Техеран, който не признава Израел, твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката.
Подкрепата на палестинската кауза е стълб на Ислямската република от революцията през 1979 г. насам и начин страната да се наложи като лидер на мюсюлманския свят.
От 2014 г. насам богатият на природен газ Катар също плаща стотици милиони долари на Газа, като в един момент отделя по 30 млн. долара на месец, за да подпомогне работата на единствената електроцентрала в анклава и да подпомогне нуждаещите се семейства и държавните служители в управляваното от Хамас правителство.
"Катарската помощ осигурява 100 долара на най-бедните палестински семейства и удължава периода на електричеството през деня в Газа", заяви катарски служител в отговор на молба за коментар от страна на правителството, като добави, че тя е помогнала за "поддържането на стабилността и качеството на живот на ... палестинските семейства".
Катар върви по опънато външнополитическо въже, приемайки най-голямата американска военна база в региона, талибаните и други групировки, което често му позволява да посредничиПалестинската военна групировка Хамас използва глобална мрежа за финансиране, за да пренасочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски държави, като прехвърля пари в брой през тунели в Газа или използва криптовалути, за да заобиколи международните санкции, твърдят експерти.Въпреки това Хамас, която управлява ивицата Газа, ще се сблъска с още повече пречки за достъп до средства след безчинствата на въоръжените лица на групировката, които убиха стотици израелци, предимно цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния конфликт.По-рано тази седмица израелската полиция съобщи, че е замразила банкова сметка в Barclays, която според властите е свързана с набирането на средства за Хамас, и е блокирала сметки за криптовалути, използвани за събиране на дарения, без да уточнява колко са сметките или стойността на активите в тях.

Този ход на полицията дава представа за сложната финансова мрежа, отчасти законна и старателно скрита, която е в основата на "Хамас" или "Движението за ислямска съпротива" и неговото правителство в ивицата Газа, което то управлява от 2007 г. насам.

Матю Левит, бивш служител на САЩ, специализиран в борбата с тероризма, изчислява, че по-голямата част от бюджета на "Хамас", възлизащ на повече от 300 млн. долара, идва от данъци върху бизнеса, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

През февруари миналата година Държавният департамент заяви, че "Хамас" набира средства в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.

Reuters не са успели да се свържат с официални лица от "Хамас", за да коментират информацията. В миналото "Хамас" е заявявал, че финансовите ограничения, наложени на неговите спонсори, са опит да се неутрализира законната съпротива срещу Израел.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

"Хамас", санкционирана като терористична организация от САЩ и страни като Великобритания, все по-често е използвала криптовалути, кредитни карти или скалъпени търговски сделки, за да избегне нарастващите международни ограничения, казва Левит.

"Хамас е един от най-успешните потребители на криптовалути за финансиране на тероризма", казва Том Робинсън, съосновател на изследователската фирма за блокчейн Elliptic.

Тази година обаче "Хамас" заяви, че ще се оттегли от криптовалутите, след поредица от загуби. Системата за водене на счетоводни книги на криптовалутите може да направи такива трансакции проследими.

Израел обяви официално състояние на война и предприе мащабни акции в посока Газа в резултат на атаката на групировката "Хамас";

Снимка: Getty Images

Изследователите на блокчейн технологията TRM Labs заявиха тази седмица в изследователска бележка, че набирането на средства от криптовалути се е увеличавало преди след кръгове на насилие, в които е замесена "Хамас". След сраженията през май 2021 г., контролираните от Хамас криптоадреси са получили повече от 400 000 долара, казват от TRM Labs.

ОЩЕ: Израел затвори газово находище край Газа. Как ще се отрази това на цените по света?

След насилието от миналия уикенд обаче известните групи за подкрепа, свързани с "Хамас", са прехвърлили само няколко хиляди долара чрез крипто, отбеляза TRM.

"Една от вероятните причини за малкия обем на даренията е, че израелските власти реагират на тях незабавно", заявява TRM, като добавя, че през последните години Израел е конфискувал криптовалути на стойност "десетки милиони долари" от адреси, свързани с Хамас.

Между декември 2021 г. и април тази година Израел е конфискувал почти 190 крипто сметки, които според него са били свързани с "Хамас".

Кораби и снаряди

Независимо дали чрез криптовалути или по друг начин, съюзниците на "Хамас" са намерили начини да доставят пари до Газа. Държавният департамент на САЩ заявява, че Иран предоставя до 100 млн. долара годишно в подкрепа на палестински групи, включително "Хамас", и посочва методи за транспорт на парите чрез подставени лица, корабни трансакции и благородни метали.

Иранските власти не са отговори непосредствено на молбата за коментар на Reuters.

ОЩЕ: Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

До миналата година "Хамас" е създал тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 млн. долара в дружества от Турция до Саудитска Арабия, заявява Министерството на финансите на САЩ, което обяви санкции срещу фирмите през май 2022 година.

Израел отдавна обвинява иранските духовни управници, че подклаждат насилието, като доставят оръжия на "Хамас". Техеран, който не признава Израел, твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката.

Подкрепата на палестинската кауза е стълб на Ислямската република от революцията през 1979 г. насам и начин страната да се наложи като лидер в мюсюлманския свят.

От 2014 г. насам, богатият на природен газ Катар също плаща стотици милиони долари на Газа, като в един момент отделя по 30 млн. долара на месец, за да подпомогне работата на единствената електроцентрала в анклава и да подпомогне нуждаещите се семейства, и държавните служители в управляваното от "Хамас" правителство, пише Reuters.

"Катарската помощ осигурява 100 долара на най-бедните палестински семейства и удължава периода на електричеството през деня в Газа", заявява катарски служител в отговор на молба за коментар от страна на правителството, като добави, че тя е помогнала за "поддържането на стабилността и качеството на живот на ... палестинските семейства".

ОЩЕ: Външното министерство пусна списък с възможните полети от Израел

Катар върви по опънато външнополитическо въже, бидейки домакин на най-голямата американска военна база в региона, талибаните и други групировки, което често му позволява да посредничи.

Движението на парите

Финансирането на Катар за Газа всъщност минава през Израел, разкрива източник, запознат с процеса.

Средствата се прехвърлят по електронен път от Катар към Израел. Израелски служители и служители на ООН пренасят парите през границата до Газа.

Парите се разпределят директно на нуждаещите се семейства и държавни служители в Газа, като всяко семейство или лице трябва да се подпише до името си, че е получило парите. Един екземпляр от този лист отива в Израел, един в ООН и един в Катар.

"Помощта на Катар за ивицата Газа е напълно координирана с Израел, ООН и САЩ", заявява катарският правителствен служител.

През последните години Катар купуваше гориво от Израел за единствената електроцентрала в Газа. Страната също така изпраща египетско гориво, което "Хамас" може да препродава, използвайки приходите за заплати.

Стивън Реймър, от мозъчния тръст Royal United Services Institute, прогнозира, че новите опити за пълно ограничаване на достъпа на групировката до официални финансови канали ще имат ограничен успех, тъй като тактиките им за финансиране са постигнали развитие, позволяващо заобикаляне на ограниченията.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

Израелската енергийна компания Nofar Energy ще вложи над 300 милиона евро в Румъния

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички