Ето каква е съдбата на шпионите след разобличаването им


Ето каква е съдбата на шпионите след разобличаването им
Снимка: iStock

4026

Каква съдба очаква шпионин, чието прикритие е разкрито? На този въпрос отговаря Politico, като според изданието някои шпиони са твърде важни, за да бъдат оставени от ръководителите си да гният в чужд затвор, след като са били заловени, и те биват освобождавани при размяна. В други случаи ловците на шпиони не са склонни да обмислят размяна, защото предателството е толкова голямо, че дългата затворническа присъда изглежда заслужена.

А има и ненужни хора, които са толкова нископоставени, че техните ръководители не се интересуват какво ще се случи с тях, след като бъдат разкрити, и са твърде незначителни, за да се обмисли размяна на шпиони.

След като шпионажът отново излезе на първите страници на вестниците, след като във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу трима български граждани в рамките на разследването на предполагаема руска шпионска група, Politico разглежда как са се справили обвинените в миналото, след като бъдат разкрити.

Бляскав живот

За Анна Василиевна Кушченко (известна още като Анна Чапман), бившият руски „спящ агент“, чиято огнена коса завладя американските и британските таблоиди, животът след шпионирането беше доходоносен и вихър от модни ревюта, телевизия и бизнес възможности. Чапман, която взе фамилията си от британец, за когото се омъжи за кратко, беше почетена при завръщането си у дома, след като беше търгувана преди над десетилетие в най-голямата размяна на шпиони след края на Студената война. САЩ освободиха 10 руснаци, сред които и Чапман, а Кремъл предаде Сергей Скрипал, офицер от руското разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, плюс трима души.

Тя и нейните колеги „спящи агенти“ се срещнаха с Владимир Путин при пристигането си в Русия и според сведенията са пели заедно патриотични песни. След това много от тях получават добре платена работа като консултанти в държавни компании, но Чапман е попаднала в полезрението на Кремъл, където искали да я популяризират за Путин като „момичето на Бонд“.

Първоначално е назначена за съветник на главния изпълнителен директор на руска банка. Но след това става модел, моден дизайнер, телевизионен водещ и предприемач.

Андрей Безруков, известен в САЩ като Доналд Хийтфийлд, който също се завърна в Русия при същата размяна, се превъплъти в академик в Университета по международни отношения в Москва.

Носталигия по дома

Трима от печално известната т.нар. Петорка от Кембридж – Ким Филби, Гай Бърджис и Доналд Маклийн – успяват да избегнат залавянето си и да избягат в Москва. Ролята им на двойни агенти още не дава мира на британското разузнаване, тъй като и тримата бяха представители на висшата британска класа, мъже, смятани за напълно надеждни.

Те нанесоха дълбоки и трайни щети на британските разузнавателни служби, като предават хиляди свръхсекретни документи, предупреждават за възможни руски дезертьори и предават имената на работещите за британците и американците отвъд Желязната завеса.

За разлика от Чапман, никой от тях не е живял бляскав живот в сивия Съветски съюз. Филби е разочарован, че КГБ не му се доверява в продължение на много години и не го пуска на работа. През първите няколко години той на практика е държан под домашен арест. Неговият най-близък контакт в КГБ, Михаил Любимов, ръководил службите на КГБ във Великобритания и Дания по време на Студената война, разкрива по-късно, че руснаците са се страхували Филби да не избяга обратно във Великобритания, подтикван от скука и носталгия.

Това вероятно не е бил неоснователен страх, тъй като Филби споделя, че му липсва крикетът и луксозните магазини Harrods и Fortnum & Mason. По-късно получава второстепенна роля при обучението на новобранци от КГБ и му е позволено да напише цензурирана книга с мемоари. Бърджис и Маклийн също се опитвали да се адаптират към живота в бившия Съветски съюз.

Разпуснатият начин на живот на Бърджис, подхранван от алкохол, става все по-безпорядъчен. Маклейн бил по-дисциплиниран и приобщен в бившия Съветски съюз, служейки като специалист по икономическата политика на Запада и британските външни работи. Но той също започва да пие и съпругата му Мелинда го напуска за кратко заради Филби, преди да се върне на Запад.

Излишни

Страната, заради която сте рискували свободата си, невинаги може да помогне – особено не сте успели да измиете нищо от собствената им мръсотия.

Охранителят на британското посолство Дейвид Балантайн Смит, родом от Пейсли в Шотландия, в момента излежава 13-годишна присъда, след като беше признат за виновен в шпионаж в полза на Русия. Той е копирал секретни документи, намерил в незаключени шкафове и на бюра в посолството в Берлин, където работел.

Оставени да гният в затвора

През 90-те години на миналия век американските власти арестуваха Олдрич Еймс от ЦРУ и Робърт Хансен от ФБР. Хансен е шпионирал за съветските и руските разузнавателни служби от 1979 г. до 2001 г. и предателството му беше описано от прокурорите като „може би най-тежката разузнавателна катастрофа в историята на САЩ“. Той е продал хиляди свръхсекретни документи за ядрените стратегии на САЩ, развитието на военните оръжейни технологии и американските контраразузнавателни програми.

Еймс беше предоставил имената на агенти на КГБ, работещи тайно за Вашингтон, които след разобличаването им бяха екзекутирани. Говореше се за включването им при размяна на шпиони, но руснаците не са държали шпиони от същия калибър, които да разменят. Освен това предателството им е било толкова отвратително според американските служби, че не са заслужавали да бъдат разменяни.

От 2002 г. до смъртта си през юни тази година на 79-годишна възраст Хансен беше в затвор с максимална степен на сигурност в щата Колорадо, където беше държан в изолация по 23 часа на ден.

Еймс, който сега е на 82 години, излежава доживотната си присъда в затвор със средна степен на сигурност в щата Индиана.

Мистерия

Не всеки бива арестуван. Двамата руснаци, заподозрени в извършването на отравянията в Солсбъри през 2018 г., се появиха по руската държавна телевизия, след като бяха идентифицирани като заподозрени. Известно е, че те твърдят, че посещават „прекрасния“ английски град като туристи, за да видят катедралата му. BBC каза в доклад през 2021 г., че оттогава никой не ги е виждал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Трима българи са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия 

Ще замени ли изкуственият интелект и шпионите?

Руски съд потвърди ареста на репортера на Wall Street Journal

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички