Европейската икономика с мижав растеж, чака я трудна година


Европейската икономика с мижав растеж, чака я трудна година
Снимка: iStock

2725

Еврозоната постигна растеж през последните 3 месеца на 2022 година, като успя да избегне рецесия, въпреки че изключително високите разходи за енергия, намаляващото доверие и повишаващите се лихвени проценти оказаха влияние върху икономиката, което вероятно ще продължи и през тази година. Обрат: Еврозоната ще се размине с рецесията засега

Брутният вътрешен продукт в целия валутен блок се увеличи с незначителните 0,1% през четвъртото тримесечие, според данни на Евростат, надминавайки очакванията в анкета на Reuters за спад от 0,1%. В сравнение с година по-рано ръстът е 1,9%, надминавайки очакванията от 1,8%.

Сред най-големите страни от еврозоната Германия и Италия записаха отрицателни темпове на растеж за тримесечието, но Франция и Испания се разшириха, добавя Евростат въз основа на кратка оценка, която подлежи на ревизии. Най-голямата икономика в Европа се сви. Идва ли рецесия?

Почти едногодишната война на Русия в Украйна се оказа скъпа за еврозоната, която сега обхваща 350 милиона души в 20 държави, като се има предвид силната зависимост на някои страни от евтина енергия.

Повишените цени на петрола и газа изчерпаха спестяванията и задържаха инвестициите, като същевременно принудиха Европейската централна банка да предприеме безпрецедентни повишения на лихвените проценти, за да спре инфлацията. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

Но икономиката показа и известна неочаквана устойчивост - подобно на пандемията от COVID-19, когато растежът надмина очакванията, тъй като предприятията се адаптираха по-бързо към променените обстоятелства, отколкото политиците предвиждаха.

По-скорошни цифри като ключов индикатор за доверието или най-новите данни за PMI предполагат, че растежът може вече да е достигнал дъното и е в ход бавно възстановяване, подпомогнато от щедрата правителствена подкрепа и меката зима, която е ограничила разходите за енергия.

Въпреки това общата картина остава слаба, с оскъдна прогноза за растеж за 2023 година поради големия спад на реалните доходи и нарастващите лихвени проценти. Тежък икономически студ: Европа я очаква кризисна и мрачна 2023 година

"Основната цифра на БВП създава подвеждащо благоприятно впечатление за икономическите условия в края на 2022 г.", казва Кен Уотрет, анализатор в S&P Global Market Intelligence. "Ключовият извод от данните на държавите-членки е мащабът на слабостта на частното потребление, като острото свиване на реалните доходи на домакинствата, дължащо се на нарастващата инфлация, е закъсняло", твърдят анализаторите.

Ръстът на Ирландия от 3,5% за четвъртото тримесечие изкриви цялостната картина, тъй като беше движен до голяма степен от активността на големите чуждестранни компании, базирани там по данъчни причини, казаха икономисти, добавяйки, че без Ирландия растежът на еврозоната щеше да бъде нулев.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 2,5 процентни пункта до 2% от юли, за да укроти инфлацията, а пазарите виждат още 1,5 процентни пункта повишения до средата на годината, което би поставило лихвения процент по депозитите на най-високото си ниво от началото на века. Докога ЕЦБ ще продължи да вдига основната лихва?

Такова бързо увеличение спира банковото кредитиране, ключов източник на кредит за бизнеса, а достъпът до заеми вече претърпя най-големия спад през последното тримесечие след дълговата криза в блока през 2011 година.

"През следващите месеци забележимото затягане на паричната политика все повече ще забавя икономиката", смята икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл. "Продължаваме да очакваме икономиката на еврозоната да се свие леко през първата половина на годината, а очакваното възстановяване през втората половина вероятно ще бъде слабо", предвижда той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Кошмар: Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд, растежът се забавя рязко

Идва тежка година за България, светът върви към рецесия

Напук на прогнозите: Европа може да избегне рецесия

В следващите 3 години: ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целта

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички