Инфлацията на Острова падна до най-ниското си ниво от 2021 година


Инфлацията на Острова падна до най-ниското си ниво от 2021 година
Снимка: iStock

2079

Инфлацията във Великобритания се забави с повече от очакваното до 3,4% на годишна база през февруари, сочат официалните данни в сряда, спрямо 4% през януари, като достигна най-ниското си ниво от септември 2021 г.

На месечна база основният индекс на потребителските цени се покачва с 0,6%, като става отново с положителни стойности след -0,6% отчитане през януари.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха годишен процент от 3,5% за февруари и месечен темп от 0,7%, според данни на LSEG.

Службата за национална статистика казва, че най-големият принос за спада се дължи на храните, ресторантите и кафенетата, а най-големото повишение идва от жилищата и горивата.

Цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 5% на годишна база през февруари, което е спад от 7% през януари и е най-ниският годишен темп от януари 2022 г., съобщи ONS.

Снимка: iStock

„Процентът се понижи за 11-и пореден месец от скорошен връх от 19,2% през март 2023 г., най-високият годишен темп, наблюдаван от над 45 години“, гласи още съобщението.

Наблюдаваният основен индекс на потребителските цени — който изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюна — достигна годишни 4,5%, под консенсусната оценка от 4,6% и спад от 5,1% през януари.

„Преодоляхме инфлацията и това означава, че може да започнем да разглеждаме условията за стимулиране на растежа, което в крайна сметка всички искаме да видим“, заяви Гарет Дейвис, секретар на хазната във Великобритания пред CNBC.

Но въпреки прогнозите, които сочат, че CPI ще се върне към целта през следващите месеци, Дейвис настоява, че правителството „не е самодоволно“.

„Трябва да работим с Bank of England, която има основния лост за намаляване на инфлацията чрез лихвените проценти, трябва да гарантираме, че нашата парична политика е в съответствие с тази политика, за да я поддържаме надолу до целта от 2%“, добавя той.

Снимка: iStock

Bank of England очаква общата инфлация да спадне временно до целта от 2% през второто тримесечие, преди да се повиши отново по-късно през годината, след агресивното повишаване на лихвите през последните 2 години, за да постави цените под контрол.

АЦБ се събира в четвъртък, за да реши следващия си ход за паричната политика и се очаква да остави лихвите непроменени на 5,25%, докато обмисля кога да започне съкращенията.

„След няколко горещи години за домакинствата във Великобритания, отпечатъкът на инфлацията е още едно доказателство, че перспективите за потребителите се подобряват“, казва Зара Ноукс, глобален пазарен анализатор в JPMorgan Asset Management.

„Трябва да има още добри новини, тъй като основната инфлация вероятно ще падне под целта от 2% през пролетта, но най-важното е, че това до голяма степен се дължи на преходен спад в цените на енергията“, добави Ноукс. „Вместо това АЦБ ще следи прогнозите за средносрочната инфлация, особено вътрешно генерираната инфлация, произхождаща от сектора на услугите.“

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономиката на Обединеното кралство изпадна в техническа рецесия

Инфлацията на Острова остава непроменена през януари, а храните поевтиняват за първи път от септември 2021 г.

След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември

Продажбите на дребно на Острова през декември паднаха до най-ниското си ниво от януари 2021 г.

Британците могат да останат без любим продукт заради атаките в Червено море

Инфлацията във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 2 години

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички