JP Morgan: Третирането на Китай като "неподходяща за инвестиране" страна ще бъде грешка


JP Morgan: Третирането на Китай като "неподходяща за инвестиране" страна ще бъде грешка
Снимка: iStock

1405

Въпреки че китайската икономика е изправена пред трудности, третирането ѝ като неинвестируема, както каквато я представят някои анализатори, не би било правилното решение. Това заяви пред CNBC Джон Билтън, ръководител на глобалните стратегии с множество активи в JPMorgan Asset Management.

„Не мисля, че можете да третирате втората по големина икономика в света или като алтернативна инвестиция, или като неинвестируема, това би било далеч от целта“, казва Билтън.

Съмненията относно инвестирането в Китай се появиха, тъй като икономиката на страната се бори с натиск от дефлацията, слаби икономически резултати и изпаднал в затруднения пазар на имоти.

„Несигурността около паричната политика и свиващата се работна сила са допълнителни причини за безпокойство“, отбелязва Билтън.

Миналият месец Народната банка на Китай заяви, че намали задължителните минимални валутни резерви за банките – ход, който мнозина се надяват, че ще позволи тегленето на повече заеми и ще доведе до повече разходи.

Снимка: iStock

Някои анализатори видяха това като потенциална промяна в политиката на централната банка, която изглежда не желаеше да предприеме мерки, които биха могли да стимулират затруднената икономика.

Оттогава финансовите органи, включително Международният валутен фонд, призоваха за допълнителни реформи на паричната политика. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред CNBC тази седмица, че Китай е бил посъветван да използва повече от наличното си пространство за фискална и парична политика.

„Междувременно намаляващото население на Китай означава, че работната сила също намалява – а работната сила е най-големият фактор, когато става дума за икономически растеж. Това означава, че другите двигатели на икономическия растеж са помолени да вършат „много тежка работа“, посочва Билтън.

„Решаването на тези проблеми ще бъде жизненоважно за увеличаване на доверието на международните инвеститори в Китай. Някои повече обединени политики по отношение на посоката на паричната политика, справяне с проблема с дезинфлацията, а също и някои признаци, че проблемите с недвижимите имоти са зад нас, мисля, че ще бъдат ключови там“, казва той.

Снимка: iStock

Но въпреки всички проблеми, Билтън е сигурен, че има възможности за инвеститори в Китай.

„Китайските държавни облигации може да са сред тях. Огромният размер на китайския пазар за фиксирани доходи и сравнително малкото количество международни пари в него, както и потенциалът лихвите да бъдат намалени поради дезинфлация, са някои от причините за това“, смята той.

Фондовите пазари остават другата възможност.

„Реалността е, че още има огромни възможности за избор на акции в Китай. Има много неща, които икономиката трябва да направи, за да се развие по отношение на финансовия сектор, справяйки се със застаряващото население, транспорта, услугите и т.н. Така че това е случай, при който имаме по-голям фокус върху отделните акции“, казва той.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Потребителските цени в Китай регистрират най-силния си спад от 2009 година

Moody's понижи кредитната перспектива на Китай до негативна

JPMorgan: Индия е нашият пазар №1 в Азия

Годишният износ на Китай се понижи за първи път от 7 години

Промишленият сектор в Китай през ноември расте с най-бърз темп от близо 2 години

Защо населението на втората по големина икономика в света намалява за втора поредна година?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички