Насред зеления преход Великобритания одобри разработването на огромно петролно и газово находище


Насред зеления преход Великобритания одобри разработването на огромно петролно и газово находище
Снимка: iStock

2398

Насред световните призиви и ангажименти за зелен енергиен преход британското правителство одобри разработването на огромно петролно и газово находище в Северно море в сряда, демонстрирайки ясно, че ще продължи да произвежда изкопаеми горива през следващите десетилетия.

Находището Rosebank, разположено северозападно от Шетланд в Шотландия, чийто мажоритарен собственик е норвежката държавна енергийна компания Equinor, е най-голямото неразработено петролно и газово находище в Северно море, с потенциал за производство на 500 милиона барела петрол, предава CNN.

Решението на британското правителство предизвика яростни критики за въздействието, което ще има находището върху климатичната криза и способността на Великобритания да изпълни обещанието си да намали нетните си въглеродни емисии до нула до 2050 година.

„Днес одобрихме Плана за развитие на находището Rosebank, който позволява на собствениците да продължат с проекта си“, казва говорител на петролния и газовия регулатор North Sea Transition Authority в изявление.

Икономиката на Великобритания е по-голяма, отколкото всички си мислеха, но въпреки това има "проблем с растежа"

Говорителят добавя, че решението е взето, „като са взети под внимание съображенията за нетно нулеви емисии през целия жизнен цикъл на проекта“. Под постигането на въглеродна неутралност се разбира светът да премахва поне толкова затоплящо планетата замърсяване, колкото излъчва.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак наскоро заяви, че иска да „максимизира“ разработката на нефт и газ в Северно море и да издаде стотици нови лицензи. Сунак твърди, че тези резерви ще дадат на Обединеното кралство енергийна сигурност и ще помогнат за по-ниски сметки.

„Дори когато достигнем въглеродна неутралност през 2050 г., една четвърт от енергийните ни нужди ще идват от нефт и газ. Но има хора, които предпочитат да идва от враждебни държави, отколкото от доставки, които имаме тук у дома“, казва Сунак в изявление през юли.

Но критиците посочват, че Великобритания изнася 80% от петрола си.

„Rosebank няма да направи нищо, за да намали сметките за гориво или да повиши енергийната сигурност на Обединеното кралство. По-голямата част от този петрол ще бъде изпратен в чужбина и след това ще бъде продаден обратно на нас на каквато и да е цена, която носи най-голяма печалба на петролната и газовата промишленост“, казва Теса Хан, изпълнителен директор на британската организация Uplift и адвокат по климата.

Руската търговия с енергия се възстановява на фона на поскъпването на петрола

Климатичните групи също така посочват, че продължаването на производството на нови изкопаеми горива десетилетия напред в бъдещето застрашава ангажиментите на Великобритания в областта на климата.

Международната агенция по енергетика посочи през 2021 г., че не трябва да има нови петролни и газови находища, ако светът иска да има добри шансове да ограничи глобалното затопляне с до 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Линдзи Уолш, съветник по политиката по изменението на климата в неправителствената организация Oxfam, казва, че Rosebank закрепостява Великобритания „по-нататък в зависимост от изкопаеми горива и нарастващи емисии, докато рекордните горещи вълни, наводнения и горски пожари унищожават животи“.

Анализ от Uplift установи, че замърсяването на планетата, произведено от Rosebank, ще бъде достатъчно, за да изтласка Великобритания отвъд климатичните ѝ цели от 2028 г. нататък.

Според МАЕ: Инвестициите в климатична неутралност трябва да достигнат 4,5 трлн. долара годишно

Клер Коутиньо, британският министър на енергийната сигурност и въглеродната неутралност, посочва, че Rosebank ще създаде работни места и ще позволи на Обединеното кралство да намали зависимостта от вноса на петрол и газ.

„Ние сме световен лидер в намаляването на въглеродните емисии, но колкото и да сме амбициозни, трябва да сме прагматични“, каза тя чрез публикация в X (бившият Twitter) в сряда.

Rosebank е около два пъти по-голямо от противоречивото петролно находище Cambo, също в Северно море, което беше напът да бъде разработено, докато Shell реши да се оттегли от проекта през 2021 г., позовавайки се на икономически причини.

Uplift посочва, че ще започне правни действия срещу правителството, за да оспори решението на Rosebank.

Одобрението идва само седмица след като Sunak обяви отлагане на ключови ангажименти за климата, включително отмяна на забраната за продажба на бензинови и дизелови автомобили и забавяне на плановете за постепенно премахване на газовите котли. Експерти по климата казват, че тези решения също така ще направят много по-трудно за Обединеното кралство да изпълни ангажиментите си за въглеродна неутралност.

Богатите петролни държави трябва да плащат климатичен данък, според бивш премиер на Великобритания

Великобритания обмисля отлагане на забраната за бензинови и дизелови автомобили 

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички