Нидерландия също се отказва от руския газ, няма да плаща в рубли


Нидерландия също се отказва от руския газ, няма да плаща в рубли
Снимка: Gazprom

6704

Нидерландия е поредната държава, която се отказва от доставките на руски природен газ. Националният доставчик GasTerra, който купува и търгува със "синьото гориво" от името на нидерландското правителство, е отхвърлил изискването да плаща заявените количества в рубли. Поради тази причина от утре "Газпром" спира газоподаването, предаде Reuters. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

"Търговецът на газ GasTerra реши да не изпълнява едностранните изисквания за плащане на "Газпром". В отговор на това решение на "Газпром" обяви, че ще прекрати доставките, считано от 31 май 2022 г.", се казва в изявление на нидерландската компания. В евро или в рубли плаща газа си Гърция?

Така Нидерлания става поредната държава от ЕС, която на практика къса отношенията си с некоректния доставчик, който се опитва да налага едностранно промени на договора. България и Полша бяха първите, които продължиха да превеждат дължимите суми в евро, както е по контракт, и "Газпром" затвори крана. Доставките за Финландия бяха прекратени по същата причина, а вече и Дания е в групата на отказващите се от руския газ, след като обяви, че няма намерение да разкрива сметка в рубли в "Газпромбанк". Русия спира доставките на газ и за Финландия

По-рано днес GasTerra поясни, че искането за откриване на две сметки в Газпромбанк - Москва - една в евро и втора в рубли, крие много "оперативни рискове" и освен това може да се третира като нарушение на санкциите на ЕС. С подобни аргументи България също отказа да се съобразява с указ на чужд държавен глава. България се отказва от руския газ

"По-специално откриването на сметки в Москва съгласно руското законодателство, контролирано от руския режим, е твърде голям риск за компанията от Гронинген", заяви GasTerra. Нидерландската компания съобщи, че е очаквала решението на "Газпром" и ще купува газ от други източници. Тя вече е договорила алтернативен доставчик на 2 млрд куб. метра газ, които трябваше да получи от Русия до 1 октомври. В края на този период изтича и договорът с руската страна. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Властите също подкрепиха решението на компанията. "Разбираме решението на GasTerra да не се съгласи с едностранно наложените от "Газпром" условия за плащане. Това решение няма да има последствия за физическата доставка на газ до холандските домакинства", написа в Twitter нидерландският министър на икономиката и климата Роб Йетен. 50% от GasTerra са собственост на нидерландската държава, а по 25% притежават Shell и Exxon.

"Газпром" е категоричен, че доставките на газ за GasTerra ще останат спрени, докато плащанията не бъдат уредени в съответствие с предложената от Русия схема. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Нидерландската компания посочва, че многократно е молила руския газов гигант да се придържа към своите договорни методи на плащане и задължения за доставка. "Не е възможно да се каже предварително какво влияние ще има отпадането на 2 млрд. куб. метра руски газ върху ситуацията с търсенето и предлагането на европейския пазар", добавят от GasTerra.

Говорителят на Министерството на икономиката Питер тен Брюгенкате заяви, че Холандия няма да започне своя авариен план за газ, за ​​да поиска от промишлените потребители да намалят потреблението. "Това все още не се разглежда като заплаха за доставките", казва той.

От националния мрежов оператор на страната, Gasunie, също посочиха, че не очакват прекъсване на газоподаването за потребителите в страната в резултат на прекратяване на доставките на "Газпром".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия и Италия спасиха доставките на газ, ще плащат в рубли

Австрия плати за руския газ в евро, които ще станат рубли

Словакия първа клекна: Иска да плаща руския газ в рубли

След разговор Вучич-Путин: Сърбия си уреди евтин руски газ за още 3 години

Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

България се справя идеално без руския газ

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички