Росен Христов: Изказването на Хабек е политическо и крайно неприемливо за България


Росен Христов: Изказването на Хабек е политическо и крайно неприемливо за България
Снимка: БГНЕС

3926

Ако има санкции за страните, които използват руско ядрено гориво, трябва да има и санкции срещу тези, които потребяват големи количества газ от Русия и тези, които още имат компании, работещи на руска територия, и по всякакъв друг начин са се възползвали от началото на кризата от взаимоотношенията си с Русия. Това отговори служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТА за мнението на германския министър на икономиката Роберт Хабек, който настоява за санкции на страните, използващи руско ядрено гориво. По думите му изказването на Хабек е политическо и крайно неприемливо за България.

„Това си е право на всеки министър, но ако вземем предвид търговския обмен на България с Русия и този на Германия с Русия, ще видите, че разликата е в пъти по-голяма“, заяви Христов. По думите му, ако се говори за приходи на Русия от други държави, със сигурност Германия е платила много повече. Освен това германските компании, останали на руския пазар, са едни от последните, които все още функционират там.

„Ако говорим за санкции, може да говорим в много по-широк спектър и основната засегната страна ще бъде Германия“, заяви Росен Христов.

По повод срещата с Френската енергийна компания EDF вчера, РосенХристов заяви, че с тях се работи много конструктивно. Обсъждат се варианти за широко взаимодействие в сферата на ядрената енергетика. Христов посочи, че вчера е дискутирана обмяна на ноу-хау, както и технически EDF да помогне с анализите на площадката на Белене. Дискутирана е възможността френската енергийна компания да направи предпроектно проучване, като това, което „Уестингхаус“ прави за 7-и и 8-и блок в Козлодуй. Според министъра трябва да се върви паралелно, за да може НС да има целия пакет от данни, което да му позволи да вземе решение за тези проекти.

Енергийният министър присъства днес на подписването на договора за разширението на газохранилището в Чирен между „Булгартрансгаз“ и изпълнителя „Ю Джи Ес Дрилинг Чирен“. Целта на проекта е капацитетът на ПГХ „Чирен“ да се увеличи до 1 млрд. куб. метра, при около 500 млн. куб. м в момента, чрез допълнителни сондажи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Литва предлага ядрени санкции срещу Русия

Десет страни членки, включително и България образуват алианс за ядрена енергия

Разширяването на газохралинището в Чирен започна с договор за 300 милиона лева

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички