Втечненият газ за България подрани: Първият танкер вече се разтоварва


Втечненият газ за България подрани: Първият танкер вече се разтоварва
Снимка: DESFA

8477

Първият танкер с втечнен газ от САЩ, предназначен за България, е пристигнал няколко дни по-рано. Това съобщи снощи министерството на енергетиката за bTV. България започва да внася втечнен газ

Танкерът вече се разтоварва, но информацията на кой терминал извън България се случва това, остава поверителна. Най-вероятната входна точка е терминалът на гръцкия остров Ревитуса, който се превърна в новата врата за газа към страната ни. Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България

"Танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там", разкри през уикенда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Нова телевизия. Преди месец премиерът Кирил Петков обяви, че първият танкер се очаква на 8 юни, а вторият в края на месеца.

Гръцката газова инфраструктура ще играе решаваща роля за доставките на газ за Балканите. Втечненият газ, пристигащ на Ревитуса и на бъдещия терминал за втечнен природен газ край Александруполис, скоро ще достига чак до Киев и Будапеща. Румъния също поръчва все по-големи количества втечнен газ, пишат гръцки медии.

Алтернативни доставки

Припомняме, че в края на април "Газпром" спря доставките на газ за България заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Схемата крие много рискове за страната, а и нарушава санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

В отговор България обяви, че се отказва от руския газ. За да го замени, страната ни е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативни доставки.

Преди около 2 седмици стана ясно, че от юни България ще започне да получава американски втечнен газ на цени под тези на "Газпром". Това беше съобщено при посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. В миналото САЩ вече са ни доставяли по-евтин от руския газ.

При завръщането си Петков обяви, че очакваме 2 танкера през следващия месец, а цената е доста под обичайната за европейския газов пазар и по-ниска от тази по дългосрочния ни договор с "Газпром". Въпреки това той отказа да разкрие точната цена, която и до момента не е ясна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България се справя идеално без руския газ

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Кои компании в България са най-зависими от газа?

Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Ще затворят ли заводи заради спирането на газа?

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички