Заради студеното време: На Острова останаха без чушки, купуват до 2 броя


Заради студеното време: На Острова останаха без чушки, купуват до 2 броя
Снимка: Pexels

8349

Някои супермаркети във Великобритания са изчерпали запасите си от чушки, след като застудяването в Европа доведе до недостиг, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Необичайно студената пролет в Испания забави растежа на чушките, което накара търговската верига Morrisons да ограничи покупките до 2 броя на клиент. От веригата обявиха, че се надяват да увеличат тавана през следващата седмица, когато се очаква подобрение в линията на доставките.

Веригата Waitrose, която също беше засегната от проблеми с доставките, заяви, че работи усилено с доставчиците, за да върне пълната гама обратно на рафтовете и очаква нивата на запасите да се стабилизират следващите седмици, докато Обединеното кралство навлиза в сезона на растеж.

Британските супермаркети доставят чушки само от Испания през зимата.

Директорът отговарящ за снабдяването с хранителни продукти и устойчивостта на Британския консорциум за търговия на дребно Андрю Опи отбеляза, че трудните метеорологични условия в южната част на Европа са навредили на реколтата при някои плодове и зеленчуци, включително чушки.

„Няколко магазина са въвели временни ограничения за това колко могат да купуват клиентите, за да осигурят наличност за всички“, допълни той. По думите му, въпреки това наличността трябва да се подобри през следващите седмици, когато Великобритания навлезе във вегетационния сезон.

Супермаркетите бяха принудени да ограничат набора от плодове и зеленчуци по-рано тази година заради лошото време в Европа и Африка, довело до недостиг.

Купувачите започнаха да изпитват недостиг на домати около 20 февруари, като търговците на дребно заявиха, че лошото време и свързаните с него транспортни проблеми в Северна Африка и Европа причиняват сериозни проблеми с доставките. Недостигът се разпространи и върху други артикули, като остави рафтовете без пресни продукти, като краставици, чушки и марули. Дефицит: Британците останаха без зеленчуци - купуват до 3 броя

Tesco, Aldi и Lidl ограничиха покупките на чушки, домати и краставици до 3 броя на човек, докато Morrisons наложи таван от 2 броя на клиент за домати, краставици, марули и чушки.

Проблемите с производството в Мароко започнаха през януари с необичайно ниските нощни температури, които повлияха на узряването на доматите.

Доставките от основния доставчик на Великобритания през зимата – Испания, също бяха силно засегнати от времето.

Същевременно Националният съюз на фермерите заяви, че недостигът на някои плодове и зеленчуци в супермаркетите в Обединеното кралство може да бъде „върхът на айсберга“.

По думите на зам.-председателят Том Брадшоу зависимостта от вноса е направила Великобритания уязвима на „шокови метеорологични явления“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На Острова затягат коланите: минаха на замразени храни и евтини зеленчуци

Недостиг: Сушата изстреля цената на зехтина до рекордни нива

Британците изкупуват термо бельо, за да се борят с растящите сметки за отопление

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички